Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Предстоящи събития
вторник, 26/03/2019
 • 09:00

  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия. То ще бъде на 26 март 2019 г. от 11.00 часа при Арката на 8-ми приморски пехотен полк във Варна.

  Председателят на парламента ще приеме рапорта на командващия почетния караул и ще произнесе слово по повод годишнината. Организатори на отбелязването са Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, Община Варна, Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

  В 9.00 часа председателят на Народното събрание ще посети ремонтираната със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ детска градина „Светулка“ в морската столица. По-късно Цвета Караянчева ще поздрави учениците, спечелили първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. В 10.00 часа в сградата на общината тя ще връчи почетен плакет на Народното събрание на отбора на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

  Предвижда се председателят на Народното събрание да разговаря с културната общественост на Варна в 14.00 часа в сградата на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. • 17:00

  Изложбата, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, ще бъде представена на 26 март 2019 г. в 17.00 часа в Художествената галерия в Силистра. Експозицията ще бъде открита от областния управител на Силистра Ивелин Статев и ръководителката на отдела на Държавна агенция „Архиви“ в града Юлия Кюшелиева.

  По повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ подготви документалната изложба, която се представя във всички областни градове на страната. В нея са показани исторически и биографична данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност.

  Заедно с представянето на експозицията в Силистра ще бъде отбелязана и 20-ата година на институцията „Областен управител“ в Силистра. На събитието са поканени предишни областни и заместник-областни управители, народни представители, представители на различни институции и граждани.


 • 18:00

  Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде представена на 26 март 2019 г. в 18.00 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора.

  Експозицията, подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, ще бъде открита от областния управител на Стара Загора Гергана Микова. В изложбата са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.


сряда, 27/03/2019

четвъртък, 28/03/2019

петък, 29/03/2019