Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Джефри ван Орден призова за помилване на българските медицински сестри и на палестинския лекар
02/01/2007

Джефри ван Орден призова за помилване на българските медицински сестри и на палестинския лекар

2 януари 2007 г.

Докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден призова либийския лидер Муамар Кадафи да помилва българските медицински сестри на съвместна пресконференция със съпредседателите на Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз Атанас Папаризов и Катрин Ги Кен. Пресконференцията се състоя на 2 януари 2007 г., в зала “Запад” на Народното събрание.

Съдебният процес в Либия не е изцяло приключил, но призовавам президента Кадафи да упражни своите правомощия и да освободи българските медицински сестри и палестинския лекар неотложно и колкото се може по-скоро, заяви Джефри ван Орден. Според него едва ли е най-подходящо съдбата на българките и палестинеца да се тръгува срещу компенсации на семействата на заразените със СПИН деца в Либия.

Либия се стреми към добри отношения с нашите демократични държави, ние също и ще бъде жалко, ако тези отношения се поставят под въпрос, имайки предвид, че медицинските сестри остават в затвора, каза европейският депутат. Според него по случая с медиците трябва да се поддържа деликатност и да продължи търсенето на баланса между публичните усилия и обществената подкрепа, от една страна, и тихата дипломация от друга. Трябва да се предпазваме от опасността да отправяме заплахи - те едва ли биха били полезни, но ние разполагаме и с политико-икономически средства за упражняване на натиск, допълни Джефри ван Орден.

Катрин Ги Кен подчерта, че единственото, което може да накара Либия да отстъпи, е европейската общност категорично да изрази своето несъгласие със смъртните присъди и да се намерят мерки за икономически натиск, когато дипломацията не помага.

Според нея за европейските депутати освобождаването на сестрите представлява "истинска битка". Основанията за процеса са безпочвени, каза Катрин Ги Кен. Тя призова пресата в България и в цяла Европа да подкрепи усилията на евродепутатите, за да се покаже на либийското обществено мнение, че процесът е несправедлив.

Процесът е несправедлив и имаме право ясно и откровено да изразяваме нашето мнение, каза Атанас Папаризов. По думите му искрено изразеното мнение и загриженост не са разпалване на религиозни войни, а напротив - подкрепа на достойнството на подсъдимите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини