Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Георги Пирински беше начело на българската официална делегация за традиционните чествания на 24 май във Ватикана и Рим
24/05/2007

Председателят на Народното събрание Георги Пирински беше начело на българската официална делегация за традиционните чествания на 24 май във Ватикана и Рим

23 – 24  май  2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински беше начело на българската официална делегация за традиционните чествания на 24 май във Ватикана и Рим.

В състава на делегацията бяха председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова, председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Лютви Местан. В нея участваха и Великотърновският митрополит Григорий, отец Стефан Манолов, генерален викарий на Софийско-Пловдивската епархия, заместник-министърът на образованието и науката Екатерина Виткова и заместник-министърът на културата Иван Токаджиев.

На 23 май 2007 г. делегацията посети храм “Св. Св. Викентий и Анастасий”, използван за служение от българската православна общност в Рим. По време на визитата си в България от 23 до 26 май 2002 г. папа Йоан Павел ІІ обяви, че Светият престол предоставя храма на българската общност.

Делегацията се срещна с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон и неговия викарий Тивериополският епископ Тихон, който е и председател на църковната община в Рим. На разговора присъстваха и членовете на църковното настоятелство на храм “Св. Св. Викентий и Анастасий”.

На 24 май 2007 г., Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, председателят на парламента и водената от него делегация имаха аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт ХVІ. След срещата с папа Бенедикт ХVІ Георги Пирински и делегацията разговаряха с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне. По-късно председателят на Народното събрание поднесе цветя на гроба на папа Йоан Павел ІІ.

Българската официална делегация се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим, където беше отслужен молебен.

Председателят на Народното събрание положи венец на българската плоча в базиликата “Санта Мария Маджоре”, където са получили признание славянските книги.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински подари на папа Бенедикт ХVІ икона на Св. Св. Кирил и Методий, копие на икона на Банската художествена школа. На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обяви светите братя Кирил и Методий за "съпокровители на Европа", редом със свети Бенедикт.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини