Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Паметник на първия ректор на Университета за национално и световно стопанство проф. Стефан Бобчев откри председателят на Народното събрание Георги Пирински
21/05/2007

Паметник на първия ректор на Университета за национално и световно стопанство проф. Стефан Бобчев откри председателят на Народното събрание Георги Пирински

21 май 2007 г.

Паметник на първия ректор на Свободния университет за политически и стопански науки - предшественик на Университета за национално и световно стопанство, проф. Стефан Бобчев откри на 21 май 2007 г. председателят на Народното събрание Георги Пирински. Той заедно с ректора на УНСС проф. Борислав Борисов прерязаха лентата на паметника.


Пред гостите, студентите и представителите на академичната общност Георги Пирински отбеляза, че УНСС вече 87 години възпитава кадри в стопанския и в политическия спектър. В онези години, когато имах щастието да бъда студент във Висшия икономически институт “Карл Маркс”, се чувстваше, че това е учебно заведение, което има своя дух и академично равнище, допълни той.


Председателят на Народното събрание посочи, че Стефан Бобчев е необикновена личност, получила широка международна изява и признание, член-кореспондент на висши академични заведения и академии на науките из цяла Европа. Забележително е, че в своята биография той е успял да бъде и министър на образованието, и народен представител в четири състава на българското Народно събрание, и наред с това да остави своя собствена трайна следа в българската правна наука, добави Георги Пирински. По думите му неслучайно днешни изявени юристи заявяват, че неговите трудове по българско обичайно право са опората, на която градят разбирането си за правната система.

Едва ли за нещо повече може да мечтае човек освен да получи такова признание и струва ми се напълно основателно днес откриваме паметник в негова памет, който безспорно трябва и ще вдъхновява много поколения млади студенти, каза председателят на Народното събрание.

Сред гостите на откриването на паметника на проф. Стефан Бобчев бяха ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Боян Биолчев, председателят на БАН академик Иван Юхновски, председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Лютви Местан и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Проф. Стефан Бобчев /1853 – 1940/ е учен, университетски преподавател, магистрат, държавник. Той е един от основателите на Софийския университет и неговия Юридически факултет, основател и председател на Дружеството на българските публицисти и писатели (1901-1921 г.), председател на Славянското дружество в България (1903-1940 г.). Стефан Бобчев е бил министър на правосъдието на Източна Румелия /1884-1885/, министър на народното просвещение /1911-1912/, народен представител в 8-то, 9-то, 13-то и 14-то Народно събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини