Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание бе домакин на традиционния форум по повод годишнината от приемането на Конституцията на 12 юли 1991 г.
11/07/2007

Народното събрание бе домакин на традиционния форум по повод годишнината от приемането на Конституцията на 12 юли 1991 г.

11 юли 2007 г.

На 12 юли 1991 г. в Народното събрание възтържествува духът на съгласието и разбирането, че на първо място трябва да бъдат поставени интересите на обществото, на страната и на народа пред всички други интереси, разбирания, противоречия и емоции. Това заяви Георги Пирински при откриването на дискусията на тема “Конституцията и публичният интерес в условията на членство в Европейския съюз”. Традиционният форум по повод годишнината от приемането на Конституцията се проведе на 11 юли 2007 г. в зала “Изток” на Народното събрание. Дискусията бе организирана от ръководството на 40-то Народно събрание, Сдружение “Конституционализъм и демокрация” и Българската асоциация по политически науки.

В обръщението си към участниците във форума Георги Пирински отбеляза, че дискусията по повод датата 12 юли 1991 г. е една от добрите традиции, която през годините се е утвърдила в обществото. Тази дата е само поводът да се осмислят мястото и ролята на Конституцията като висш акт на суверенната народна воля. Целта на днешната дискусия е да разгледа Конституцията през призмата на публичния интерес, прочетен в условията на членство в ЕС, посочи председателят на Народното събрание.

16 години Конституцията е в живота на държавата и обществото и го движи напред, посочи в изказването си пред участниците в дискусията Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев. Той допълни, че именно тя се е оказала двигател на модерното, демократичното развитие на нова България. Със своите ръководни принципи Конституцията е въвела държавата ни в света на европейските и атлантическите ценности, подчерта той.

Парламентаристи, конституционалисти, политици и общественици дебатираха по темите “Конституцията и публичният интерес в условията на членство в Европейския съюз”, “Конституционната рамка за съчетаването на частните и груповите с публичните интереси” и “Конституцията и взаимодействието между властите в новия политически контекст”. Доклади по тях представиха депутатите Георги Близнашки от Коалиция за България и Светослав Малинов от ДСБ, политологът Антоний Тодоров и конституционният съдия Пламен Киров.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини