Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българският и норвежкият парламент имат воля да допринесат за развитието на двустранното и общоевропейското сътрудничество, заявиха председателите на парламентите на България и Норвегия
29/05/2008

Българският и норвежкият парламент имат воля да допринесат за развитието на двустранното и общоевропейското сътрудничество, заявиха председателите на парламентите на България и Норвегия


29 май 2008 г.


На 29 май 2008 г. председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с норвежка парламентарна делегация, водена от председателя на Стортингета Турбьорн Ягланд. Делегацията, в която е и Инге Льонинг, председател на Долната Камара (Лагтингет) на парламента на Норвегия, е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. Това е първата визита на председател на парламента на Кралство Норвегия в България.


На срещата Турбьорн Ягланд каза, че България и Норвегия са партньори в НАТО и в Европейския съюз, защото, въпреки че Норвегия не е член на Съюза, страната не е безучастна по важните въпроси на Шенгенския договор и вътрешния пазар. Председателят на норвежкия парламент заяви, че в Норвегия има увеличен интерес към инвестиции в България и това би могло да бъде основа за контакти на високо политическо ниво.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински подчерта, че контактите между парламентите на двете страни биха допринесли за развититето на активни и пълноценни отношения между България и Норвегия.


Народното събрание даде своя принос за приемането на България в Европейския съюз, сега пред страната стои предизвикателството да осигури успешното си членство в Съюза, отбеляза Георги Пирински. Той изтъкна, че България и Румъния са изправени пред допълнителни предизвикателства, тъй като в Югоизточна Европа имаше два въоръжени конфликта, които се отразиха осезаемо на целия район. Двете страни също така се стремят ускорено да достигнат средните равнища на производителност и на доходи в Европейския съюз, допълни председателят на парламента. Той подчерта, че за превъзмогване на тези предизвикателства българското правителство полага сериозни усилия, които са подкрепени от парламента.


България е изправена пред много сериозни предизвикателства в енергийната област поради спирането на блокове на АЕЦ “Козлодуй”, като условие за членство в Европейския съюз, заяви Георги Пирински. Това води до нарастване на делът на използването на енергия от топлоцентрали и създава проблеми за околната среда, посочи той. Председателят на парламента отбеляза и ролята на България, която е възлова транзитна страна в три големи енергийни проекта - нефтопровода Бургас -Александруполис, новият проект за транспортиране на природен газ и газопровода “Набуко”.


Турбьорн Ягланд посочи, че в областта на енергийните политики Норвегия е особенно активна. България също ще стане такъв важен участник по отношение на собствената си страна, заяви той и допълни, че Норвегия следи с интерес развитието на проекта за газопровода “Набуко”. Турбьорн Ягланд отбеляза, че повече от 70 хиляди норвежки туристи са посетели България през миналата година, което е показател за развитието на туризма.


Като съществена и свързана със сериозни предизвикателства председателят на Народното събрание определи областта на здравеопазването. Това е един болезнен проблем, полезен контакт по който може да има по линия на парламентарните комисии на българския и норвежкия парламент, допълни Георги Пирински.


Пред журналисти след срещата Турбьорн Ягланд подчерта, че посещението осигурява възможност за откриване на нова ера във взаимоотношенията между България и Норвегия. Той отбеляза, че връзките между двете страни се развиват и че днешната визита дава възможност да се осъществят контакти и връзки в по-широки области на политиката и икономиката.


Георги Пирински каза, че между България и Норвегия има много теми от общ интерес, свързани с развитието на общоевропейското сътрудничество в правовата област, в устойчивото социално-икономическо развитие, в енергетиката и в опазването на околната среда. По тези теми двете страни могат да играят много активна и ценна роля, смята председателят на Народното събрание.


Норвежката парламентарна делегация беше посрещната от председателя на Народното събрание Георги Пирински пред паметника на “Незнайния войн”, където гостите положиха венец. Посещението на делегацията отваря ново начало на връзките между двете страни и парламенти, написа в книгата за официални гости Турбьорн Ягланд. По-късно гостите бяха приветствани в Пленарната зала на Народното събрание.


По време на визитата си в България норвежките парламентаристи ще разговарят със заместник-председателя на Народното събрание Камелия Касабова и с ръководствата и членове на Комисията по отбрана и на Комисията по външна политика. На 30 май 2008 г. делегацията ще се срещне с министър-председателя Сергей Станишев, с председателя на Комисията по европейските въпроси Младен Червеняков и с представители на бизнеса от Норвегия. Парламентаристите ще бъдат приети от Президента на Република България Георги Първанов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини