Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът удължи до 31 март 2009 г. срока за изготвяне на позитивния лекарствен списък
23/01/2009

Парламентът удължи до 31 март 2009 г. срока за изготвяне на позитивния лекарствен списък

23 януари 2009 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 23 януари 2009 г. на първо и второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина,  които предвиждат да се удължи срокът за изготвянето на позитивния лекарствен списък до 31 март 2009 г. В настоящата редакция на закона този списък е следвало да се изготви до 30 януари 2009 г.

Според вносителите Тодор Кумчев и негови колеги от Коалиция за България срокът е твърде кратък. Причината е, че в Комисията по позитивния лекарствен списък има подадени 2031 заявления за включване на продукти в ПЛС, като по-голяма част от тях са постъпили през последните два месеца на миналата година и няма възможност да бъде осъществена процедурата за включването им. Позитивният лекарствен списък включва лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се плащат с публични средства от бюджетите на държавата, на НЗОК и на лечебните заведения. Целта на изготвянето на списъка е да се регулират цените на тези продукти, което ще доведе до намаляването им, поясниха вносителите на промяната.

Парламентът прие решение, което предвижда правителството да разгледа във взаимодействие с Европейската комисия възможността за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", в съответствие с правото на Европейския съюз, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и за безопасна експлоатация, реши парламентът. Съгласно приетото решение правителството трябва да предложи на институциите на Европейския съюз да преразгледат становището си по извеждането от експлоатация на наскоро затворени ядрени реактори с оглед на световната финансова и икономическа криза и настоящата криза в енергийните доставки и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност.

Народните представители приеха на заседанието си на първо четене промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси на народните представители отговаряха вицепремиерите Ивайло Калфин, Даниел Вълчев и Емел Етем и министрите Пламен Орешарски, Миглена Тачева и Михаил Миков.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини