Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Проблемите на децата и семейството обсъдиха на среща в парламента депутати, представители на компетентните държавни органи, на протестиращите майки и членовете на Икономическия и социален съвет
27/01/2009

Проблемите на децата и семейството обсъдиха на среща в парламента депутати, представители на компетентните държавни органи, на протестиращите майки и членовете на Икономическия и социален съвет

27 януари 2009 г.

Организациите на майките да подготвят и предоставят в окончателен вариант приоритетни искания, които да бъдат отнесени към компетентните институции, беше уточнено на среща на 27 януари 2009 г. в парламента. В разговора участваха народни представители от Комисията по труда и социалната политика, представители на държавните органи, имащи отношение към политиките за децата и семейството, представители на организациите на майките и членове на Икономическия и социален съвет.

На срещата беше уточнено още организациите на майките да излъчат свои представители, с които да продължи диалогът. Депутатите поеха ангажимент да отнесат обобщените искания на майките до отделните институции, за да се търсят възможности част от тях да бъдат финансово обезпечени в рамките на бюджета за 2009 г., а други да залегнат в бюджета за следващата година.

От организациите на майките представиха своите искания и направиха много нови предложения, а представителите на компетентните държавни органи изказаха мнения и поканиха организациите на майките да участват в дискусии по конкретни теми, залегнали в техните искания.

Председателят на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов подчерта, че и в предишните срещи не е била засегната изключително важна тема – тази за т.нар. социални услуги. В тази тема са най-големите резерви, в нея са най-големите възможности за финансиране, посочи той. Комисията по труда и социалната политика и Министерството на труда и социалната политика са отворени за дискусии и дебати, които да регламентират и да гарантират предоставянето на социални услуги, от които имат потребност българските граждани, декларира той.

Председателят на парламентарната социална комисия още веднъж потвърди волята на Народното събрание за ангажиран, конструктивен и отговорен диалог с представителите на гражданското общество.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини