Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сътрудничеството между България и Египет в областта на енергетиката беше сред основните теми на срещата на председателите на парламентите на двете страни
02/02/2009

Сътрудничеството между България и Египет в областта на енергетиката беше сред основните теми на срещата на председателите на парламентите на двете страни

2 февруари 2009 г.

Сътрудничеството между България и Египет в областта на енергетиката беше сред акцентите на срещата на 2 февруари 2009 г. на председателя на парламента Георги Пирински с председателя на Народното събрание на Арабска република Египет д-р Ахмед Фатхи Сoрур.

Председателят на Народното събрание на Арабска република Египет д-р Ахмед Фатхи Сoрур е на еднодневно официално посещение в България, начело на парламентарна делегация. В срещата от българска страна участваха заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи, народните представители Пламен Ранчев, Ася Михайлова, Илко Димитров и председателят на Групата за приятелство България – Египет Пенко Атанасов.

Разговорите показаха, че двустранните отношения са с богата традиция, която днес позволява да работим заедно по много съществени общи предизвикателства и проблеми, отбеляза Георги Пирински пред журналисти след срещата. Един от тях безспорно е в областта на енергетиката, каза председателят на парламента и допълни, че е потвърдил поканата за участие на египетския президент Хосни Мубарак в енергийния форум на най-високо равнище на 24 – 25 април в България. Сред темите на конференцията ще бъдат и доставките и транзита на природен газ.

Д-р Ахмед Фатхи Сoрур заяви, че Египет дава висока оценка на инициативата на България за свикване на форум на най-високо равнище по проблемите на енергетиката и желае успех в постигането на неговите цели и проекти. Той припомни, че наскоро в България е бил египетският министър на енергетиката, който е изразил желанието на страната си за установяване на преки контакти и за доставка на енергоизточници от Египет за България.

На разговора двамата председатели обсъдиха и усилията за трайно стабилизиране и разрешаване на изключително остри проблеми, какъвто е Близкоизточният, както и въпросът за създаване на самостоятелна държава на палестинския народ. Георги Пирински отново потвърди категоричната поддръжка на България на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отбеляза изключително възловата и важна роля на Египет в даване на шанс на мирните форми на преодоляване на сегашната изключително остра криза в Газа и в търсенето на решение на Близкоизточния проблем.

Председателят на египетския парламент подчерта, че Египет иска да бъде постигнато палестинско единство, да бъде създадена независимата палестинска държава и да се установи траен мир в Близкия изток.

Георги Пирински отбеляза, че двустранните отношения се развиват интензивно след посещението на президента Георги Първанов в Египет през миналата година и вече се изпълняват на работно равнище важни съвместни стъпки. Подготвени са нови спогодби в социалната, икономическата и военната област, които ще бъдат подписани при предстоящо посещение на българския премиер в Египет. Парламентарното сътрудничество и парламентарната дипломация имат важна, в много отношения незаменима роля за пълноценната реализация на потенциала на двустранните контакти, допълни председателят на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание на Арабска република Египет д-р Ахмед Фатхи Сoрур, който за втори път е на посещение в България, подчерта, че разговорите са протекли в дух на разбирателство. Той изрази уважението си към България, която е постигнала стратегическите си приоритети – интегриране в европейските и евроатлантическите структури. Египет високо цени ролята на България в сферата на европейската политика, добави д-р Ахмед Фатхи Сoрур. Той отбеляза, че в отношенията между двете страни има неизползван потенциал в областта на икономиката и културните връзки.

Председателят на египетския парламент отправи покана българска парламентарна делегация да посети Египет.

Георги Пирински благодари на госта си за неговия личен принос и за този на Египет за разрешаването на случая с българските медици в Либия.

Председателят на Народното събрание на Арабска република Египет поднесе венец на паметника на “Незнайния воин”.

Програмата на визитата предвижда също срещи с Президента Георги Първанов, с министър-председателя Сергей Станишев и с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини