Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
130-та годишнина от Учредителното събрание ще бъде тържествено отбелязана на 8 и 9 февруари 2009 г. във Велико Търново
05/02/2009

130-та годишнина от Учредителното събрание ще бъде тържествено отбелязана на 8 и 9 февруари 2009 г. във Велико Търново

8 – 9 февруари 2009 г.

130-та годишнина от Учредителното събрание ще бъде тържествено отбелязана на 8 и 9 февруари 2009 г. във Велико Търново. Организатори на честването са Народното събрание, Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Началото на тържествените прояви ще бъде на 8 февруари 2009 г. в 15.00 часа в една от най-представителните сгради във Велико Търново, дело на първомайстора на българската архитектура – Колю Фичето, в която се е състояло Учредителното събрание.

С приветствия към гостите ще се обърнат председателят на Народното събрание Георги Пирински, кметът на Велико Търново Румен Рашев и ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ. Обръщение ще направи омбудсманът Гиньо Ганев. Проф. Дойно Дойнов ще представи кратко есе – исторически и съвременен поглед към паметната дата.

След това актьори и ученици от Велико Търново ще пресъздадат моменти от работата на Учредителното събрание, сред които откриването на заседанието, моменти от дебатите и приемането на Търновската конституция. Те ще се превъплатят в образите на Княз Дондуков-Корсаков, Антим І, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков, Тодор Икономов, Марко Балабанов, Начевич и други депутати.
Участниците в откриването на честванията ще си направят обща снимка пред сградата, която сега е музей на Възраждането и на Учредителното събрание.

В 16.30 часа те ще посетят църквата „Св. Николай”, в която през 1879 г. депутатите от Учредителното събрание се събират на 4 предварителни заседания. Гостите ще посрещне Великотърновският митрополит Григорий.

Проявите ще продължат с поднасяне на венци на паметника „Майка България”. В 17.45 часа във възрожденското читалище „Надежда”, където са се състояли 3-то, 4-то и 5-то Велики народни събрания, ще бъде открита музейна експозиция, представяща автентични свидетелства от епохата.

„Учредителното събрание и българските конституции” е темата на научна конференция по повод 130-та годишнина на българския парламентаризъм

На 9 февруари 2009 г. от 10.00 часа в читалище „Надежда” във Велико Търново ще се проведе научна конференция „Учредителното събрание и българските конституции”. Организатори са Народното събрание, Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Темата на първия панел на форума е „Учредителното събрание през 1879 г. – корени и реализация на българския парламентаризъм”. Основни докладчици са проф. Андрей Пантев и доц. Петко Петков. Изказвания ще направят доц. Валери Колев, доц. Милко Палангурски, проф. Христо Глушков и ст.н.с. Йорданка Гешева.

Вторият панел е на тема „Българската конституционна традиция в светлината на европейския опит”. По нея докладчици са доц. Георги Близнашки и доц. Веселин Методиев. Изказвания ще направят проф. Емилия Друмева, доц. Янаки Стоилов, доц. Лъчезар Стоянов, проф. Мария Манолова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини