Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът почете 130-годишнината на Учредителното събрание
11/02/2009

Парламентът почете 130-годишнината на Учредителното събрание

11 февруари 2009 г.

Парламентът почете 130-годишнината от откриването на Учредителното събрание на 10 февруари 1879 година. Това не беше историческо дарение, нито политически инцидент, а естествен продукт на дългогодишното развитие на българите, заяви от пленарната трибуна проф. Андрей Пантев. Той подчерта, че Учредителното събрание е устояло на всички сътресения и е създало най-модерната конституция на Балканите по това време, както и че е част от българската самоличност. Запазваме надежда, че един ден този парламент ще бъде толкова добър, колкото и неговият народ, каза проф. Пантев.

Длъжни сме да помним тази дата и да я носим винаги в себе си като пример и поука за общонационалната кауза, която са имали депутатите от Учредителното събрание – да съградят българската държава, заяви председателят на парламента Георги Пирински. Той допълни, че днес каузата на парламентаристите трябва да са българските граждани. Всякакъв подход, третиращ българските граждани като материал, е отстъпление от конституцията, която прогласява равенството на всички хора, подчерта председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини