Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сътрудничеството в сферата на икономиката и енергетиката бяха сред основните теми на срещите на председателя на НС Георги Пирински по време на официалното посещение на българска парламентарна делегация в Словакия
13/02/2009

Сътрудничеството в сферата на икономиката и енергетиката бяха сред основните теми на срещите на председателя на НС Георги Пирински по време на официалното посещение на българска парламентарна делегация в Словакия

13 февруари 2009 г.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, беше на двудневна официална визита в Словакия на 12 и 13 февруари 2009 г. по покана на председателя на Националния съвет на Словашката република Павол Пашка. В делегацията бяха заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова, председателят на Комисията по околната среда и водите Георги Божинов, председателят на Комисията по енергетика Рамадан Аталай и народният представител Даринка Станчева.

В първия ден на официалното си посещение председателят на Народното събрание Георги Пирински разговаря с председателя на Националния съвет Павол Пашка, словашкия президент Иван Гашпарович и с вицепремиера Душан Чаплович.

На срещите бяха обсъдени двустранното сътрудничество, взаимодействието между двете страни в рамките на Европейския съюз и мерките за преодоляване на последствията от световната финансова криза. Георги Пирински отбеляза значението на общ двустранен и многостранен подход в разработването на нова европейска енергийна стратегия, в която съществено място да заеме развитието на ядрената енергетика, както и прилагането на еднакви за всички страни-членки стандарти към националната им политика в сферата на икономиката и енергетиката.

Председателят на Народното събрание посочи, че за развитието и задълбочаването на двустранното икономическо сътрудничество би спомогнало активизирането на контактите между министерствата на икономиката и енергетиката, търговско-промишлените палати и стопанските структури, особено в областта на информационните технологии. Той призова словашкия бизнес да инвестира в инфраструктурни проекти на територията на България.

В програмата на втория ден от посещението бяха включени срещи с постоянните комисии на словашкия парламент по европейските въпроси и по икономическата политика, посещение на българското средно-образователно училище „Христо Ботев” и разговор с представители на българската общност.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини