Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Слово на госпожа Цецка Цачева при избирането й за председател на 41-то Народно събрание на Република България
14/07/2009

Слово на госпожа Цецка Цачева при избирането й за председател на 41-то Народно събрание на Република България

14 юли 2009 г.

Уважаеми господин Президент,
Ваше Светейшество,
Уважаеми господин председател на Министерския съвет,
Дами и господа министри,
Ваши Превъзходителства,
Госпожи и господа народни представители,
Уважаеми господин Борисов,
Уважеми гости,
Уважаеми съграждани,

Изключително съм развълнувана от високото доверие, което ми оказвате с избора ми за председател на 41-то Народно събрание. Съзнавам отговорността и очакванията ви. Ще работя всеотдайно за авторитета на българския парламент. Благодаря ви.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Поздравявам всеки от вас с изобра му за депутат в 41-то Народно събрание. Ние, 240-та народни представители, олицетворяваме днес парламентаризма в тази зала. Ние сме тук на основание волята на повече от четири милиона български граждани, които дадоха своя глас, за да се конституира днес, на тази тържествена сесия, поредното Народно събрание на Република България.

Днес обаче ние отваряме нова страница в българския парламентаризъм, защото това е първото Народно събрание, което се конституира в условията на членство на Република България в Европейския съюз. Независимо за кого са гласували избирателите на България, всички те очакват от нас по-добър живот. Българските избиратели ще изискват сигурност за личността и имуществото си, работа и по-високи доходи, работещи и некорумпирани институции. Те избраха пътя на европейското развитие на България, който е път на ясни правила за работа и живот.

В същото време, като ново лице в политиката, искам да споделя с вас, че те – българските избиратели, не приемат полупразната парламентарна зала. Те не приемат гласуването с чужди карти. Те очакват работата ни да бъде изпълнена с повече съдържание и по-малко процедури.

За да се случи всичко това, от наша страна са необходими много работа и много дисциплина. Необходимо е широко представителство на гражданското общество чрез неговите неправителствени и браншови организации в постоянните комисии на парламента при обсъждането на съответните нормативни актове.

Нека приоритет в работата на парламента да бъде деловитостта. От нас се очаква по-малко показност, повече работа и най-вече самодисциплина. Аз зачитам традициите и ритуалите в парламентаризма и ще се старая винаги да отстоявам тези принципни положения. В същото време обаче, за да има развитие напред, от нас българското общество показа, че очаква и новаторство. Ние трябва да намерим баланса, равновесието между опита, между познанията и рутината на онези от нас народни представители, които са дългогодишни членове на Народни събрания на Република България – заедно с енергията и новаторския дух на всички онези колеги, които за пръв път пристъпваме в тази зала.

Аз съм убедена, че в дух на коректност, диалогичност, в дух на компромис в добрия смисъл на думата, ние ще съумеем да защитим високото доверие, което е оказано на всеки един от нас, за да бъде народен представител в 41-то Народно събрание.

Благодаря ви, колеги!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини