Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Юристът Цецка Цачева беше избрана за председател на 41-то Народно събрание
14/07/2009

Юристът Цецка Цачева беше избрана за председател на 41-то Народно събрание

14  юли 2009 г.

41-то Народно събрание избра за свой председател юриста Цецка Цачева. Кандидатурата й, предложена от ПГ на ГЕРБ, беше подкрепена от всички парламентарни групи - 227 народни представители гласуваха „за”, о „против” и трима депутати се въздържаха.

Цецка Цачева е първата жена- председател на българския парламент.

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, област Ловеч. През 1976 г. завършва със златен медал средното си образование във Втора гимназия «Анастасия Димитрова» в Плевен, математическа паралелка. Завършва висшето си образование в Софийския университет «Св. Климент Охридски» - специалност право. След дипломирането си полага едногодишен стаж  в Окръжен съд- Плевен като стажант съдия. Започва работа като юрист-консулт в Общински народен съвет – Плевен. От 1988 г. е главен юрист-консулт на община Плевен. На 29.04.1992 г. е вписана като адвокат в Адвокатска колегия – Плевен, чийто член е и към момента.

Учредител е на сдружение „Граждани за европейско развитие на България” и Политическа партия ГЕРБ в Плевен. От 2008 г. е в Управителния съвет на сдружение „Граждани за европейско развитие на България”. Като общински ръководител на Политическа партия ГЕРБ е кандидат за кмет на община Плевен на местните избори, проведени през 2007 г. Избрана е за общински съветник в Общински съвет – Плевен от листата на ГЕРБ. Мажоритарен кандидат на ГЕРБ и водач на листата в 15 избирателен район - Плевен на изминалите избори за 41-во Народно събрание.

Омъжена, с един син.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини