Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В парламента беше отбелязана 130-та годишнина от излизането на първия брой на Държавен вестник
28/07/2009

В парламента беше отбелязана 130-та годишнина от излизането на първия брой на Държавен вестник

28 юли 2009 г.

По инициатива на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на 28 юли 2009 г. в парламента беше отбелязана 130-та годишнина от излизането на първия брой на Държавен вестник. На честването присъстваха заместник-председателите на Народното събрание Лъчезар Иванов и Екатерина Михайлова, народният представител Веселин Методиев, редакционният екип на вестника и представители на медиите.

С първия брой на Държавен вестник се слага началото на традиция, която за всички, свързани с парламентаризма и държавността, за хората, работещи в редакцията на вестника и за медиите е от изключително значение, отбеляза по повод годишнината Цецка Цачева. Аз съм последователен, ревностен и редовен читател на този вестник, защото чрез него винаги съм била в течение на това какво правят българските институции, допълни тя.

Цецка Цачева посочи, че благодарение на усилията на народните представители от предходното Народно събрание в последните няколко години е подобрена визията и е била въведена нова форма на представяне на Държавен вестник. Тя припомни, че от 1 юли 2008 г. цялото съдържание на вестника се публикува в интернет, което позволява гражданите да имат много достъпен, бърз и удобен начин за прочит на материалите, поместени в него.

Председателят на парламента отбеляза, че в Правилника за организацията и дейността на 41-то Народно събрание беше приета разпоредба, която предвижда пленарните заседания да бъдат излъчвани директно на интернет-страницата на парламента, която също цели осигуряване на прозрачност и максимален достъп до информация на българските граждани за работата на държавните институции.

Пред служителите на редакцията на Държавен вестник стоят две важни предизвикателства – да бъде непрекъснато осъвременявана интернет-страницата на вестника и в един малко по-дългосрочен план – в страницата да бъдат публикувани и архивните негови броеве, подчерта Цецка Цачева. Според нея електронният архив ще осигури възможност за систематично проследяване на законодателния процес в неговата последователност и в пълен обем.

Държавен вестник е документът на държавността, каза на честването народният представител от Синята коалиция Веселин Методиев. Цялата конструкция, скелетът на изпълнителната власт, която човек може да проследи като история на българската държава в тези 130 години я има в Държавен вестник, добави той.

По повод годишнината председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи почетен плакет „130 години Учредително народно събрание” на главния редактор на Държавен вестник Иван Гайдарски.

Указът на княз Александър Първи за назначаването на първото българско правителство е сред документите, поместени в първия брой на Държавен вестник от 28 юли 1879 г. Първоначално вестникът е излизал веднъж седмично - всяка събота и абонаментът за една година е струвал 12 франка.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини