Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание избра ръководствата и състава на постоянни парламентарни комисии
29/07/2009

Народното събрание избра ръководствата и състава на постоянни парламентарни комисии

29 юли 2009 г.

Народното събрание избра на заседанието си на 29 юли 2009 г. ръководствата и състава на постоянни парламентарни комисии.

Парламентът избра Искра Фидосова от ГЕРБ за председател на Комисия по правни въпроси. За заместник-председатели бяха избрани Тодор Димитров /ГЕРБ/, Явор Нотев /"Атака"/ и Любен Корнезов /КБ/.

Светлин Танчев от ГЕРБ бе избран за председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Заместници станаха Десислава Танева от ГЕРБ, Джевдет Чакъров от ДПС и Меглена Плугчиева от левицата.

Иван Костов ще председателства първи комисията за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност". Комисията е съставена от шестима народни представители – по един от всяка парламентарна група. Нейни членове са Иван Иванов /ГЕРБ/, Димитър Дъбов /КБ/, Камен Костадинов /ДПС/, Волен Сидеров /"Атака"/, Иван Костов /"Синята коалиция"/ и Яне Янев /РЗС/. Парламентът реши тя да се председателства на ротационен принцип на всеки две сесии, като се започне от най-малката група. Яне Янев обаче си направи отвод, за да не бъде едновременно председател на две комисии. Така председателството трябва да поеме представителят на "Синята коалиция".

За членове на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика бяха избрани Николай Коцев /ГЕРБ/, Бойко Великов /КБ/, Валентин Иванов /"Атака"/, Димо Гяуров /Синята коалиция/ и Яне Янев /РЗС/. Комисията ще бъде председателствана на ротационен принцип на две последователни сесии от представители на парламентарните групи извън най-голямата. По предложение на Екатерина Михайлова от Синята коалиция, парламентът прие ротацията на председателското място да започне от най-малката парламентарна група.

Парламентът избра Йордан Бакалов от "Синята коалиция" за председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. Заместник-председатели на комисията станаха Красимира Симеонова /ГЕРБ/ и Тунчер Кърджалиев /ДПС/.

Даниела Петрова от ГЕРБ ще оглави комисията по културата, гражданското общество и медиите, реши парламентът. Нейни заместници ще са Стоян Иванов от "Атака" и Емел Етем от ДПС.

Искра Михайлова от ДПС беше избрана за председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Първоначалното предложение на ДПС беше Джевдет Чакъров да оглави комисията, но той си е направил самоотвод и ще бъде член на комисията, без да е в ръководството й. Заместник-председатели са Огнян Пейчев от "Атака" и  Иван Алексиев  от ГЕРБ.

Парламентът избра Емилия Масларова от "Коалиция за България" за председател на Комисията по труда и социалната политика, а за заместник-председатели - Геновева Алексиева /ГЕРБ/ и Тодор Великов /РЗС/.

Председател на парламентарната комисия по здравеопазване ще бъде Лъчезар Иванов от ГЕРБ гласуваха депутатите. Той ще има трима заместници - Пламен Цеков /ГЕРБ/, Ваньо Шарков /"Синята коалиция"/ и Евгений Желев /"Коалиция за България"/.

Председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е народният представител от ГЕРБ Анастас Анастасов. Заместник-председатели са Красимир Ципов /ГЕРБ/, Касим Дал /ДПС/ и Десислав Чуколов /"Атака"/.

Огнян Стоичков от "Атака" беше избран за председател на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. Заместник-председатели ще бъдат Галина Банковска от ГЕРБ и Алиосман Имамов от ДПС.

Димитър Чукарски /РЗС/ е председател на комисията по външна политика и отбрана, решиха депутатите. За негови заместници бяха избрани Живко Тодоров от ГЕРБ, Ангел Найденов /КБ/ и Димо Гяуров /СК/.

Десислава Танева от ГЕРБ ще оглави комисията по земеделието и горите реши парламентът. Тя ще се състои от 22-ма народни представители: 11 - от ГЕРБ, 1 - от "Синята коалиция", 1 - от РЗС, 4 - "Коалиция за България", 3 - от ДПС, и 2 - от "Атака". Заместник-председатели ще са Емил Димитров от ГЕРБ и Юнал Тасим от ДПС.

Любен Татарски от ГЕРБ ще е председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление. Заместник-председатели станаха Александър Ненков от ГЕРБ, Румен Петков от левицатата и Николай Пехливанов от "Атака". Комисията ще се състои от 22 народни представители - 11 от ГЕРБ, 4 от левицата, 3 от ДПС, 2 от "Атака" , един от Синята коалиция и един от РЗС.

Менда Стоянова ще бъде председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, реши парламентът. Димитър Главчев от ГЕРБ и Румен Овчаров от Коалиция за България са заместник-председатели на бюджетната комисия. В нея ще участват 26 народни представители - 13 от ГЕРБ, 4 от Коалиция за България, 4 от ДПС, двама от "Атака", двама от Синята коалиция и един от РЗС.

Депутатите избраха шестима секретари на Народното събрание – по един от всяка парламентарна група. Това са Пламен Нунев /ГЕРБ/, Милена Христова /Коалиция за България/, Митхат Метин /ДПС/, Петър Хлебаров /"Атака"/, Мариана Даракчиева /Синята коалиция/ и Бисерка Петрова /РЗС/.

Депутатите гласуваха промени в правилника за работа на Народното събрание, с които две постоянни парламентарни комисии се преименуват в съответствие с  наименованията на новите министерства. Названието на Комисията по икономическа политика и високи технологии се променя на Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм. Комисия по енергетика, транспорт и съобщения се преименува  в Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини