Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева представи на пресконференция актуална информация за работата на парламента и за резултатите от извършвания анализ на дейността на администрацията
11/08/2009

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева представи на пресконференция актуална информация за работата на парламента и за резултатите от извършвания анализ на дейността на администрацията

11 август 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева представи на пресконференция на 11 август 2009 г. актуална информация за работата на парламента и за резултатите от извършвания анализ на дейността на администрацията. В пресконференцията участваха съпредседателите на ПГ на ПП ГЕРБ Искра Фидосова и Красимир Велчев, народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Иван Иванов и новият главен секретар на Народното събрание Иван Славчов.

След структурирането на Народното събрание само за пет пленарни заседания парламентът прие Правилника за организация и дейността на 41-то Народно събрание и избра съставите на комисиите, заяви на пресконференцията председателят на Народното събрание Цецка Цачева. За пример тя даде предходния парламент, когато са били необходими 13 пленарни заседания за правилника, а до 23-то заседание са структурирани и избрани съставите на комисиите.

Председателят на парламента информира, че на комисиите са разпределени постъпилите в периода от 14 до 30 юли 2009 г. осем законопроекта и пет проекторешения. Тя съобщи, че от началото на август 2009 г. са постъпили два проектодокумента – проект за Правилник за реда и работата на Комисията за контрол на ДАНС и Доклад за прилагането на Закона за дейността на съдилищата през 2008 г. Към момента няма необходимост от свикване на народните представители за пленарно заседание, допълни още г-жа Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание посочи, че трябва да бъдат изготвени повече от четиридесет вътрешни актове, така че да работи 41-то Народно събрание. За изтеклите две седмици са подготвени седем вътрешни акта, а 11 са в процес на подготовка.

От това се налага категоричният извод, че Народното събрание в съвкупността му от законодателна дейност и администриране по отношение на тази дейност работи през целия месец август, посочи г-жа Цецка Цачева.

Съпредседателят на ПГ на ПП ГЕРБ Искра Фидосова съобщи, че до средата на септември ще бъде готов подробен списък с приоритетните законопроекти на управляващата политическа партия ГЕРБ. Тя припомни, че като приоритет вече е била обявена промяна в Закона за политическите партии. Подготовката започна и вече сформирахме работна група от страна на ПП ГЕРБ, предстои да се сформира такава работна група от представители на всички парламентарни групи, която да започне работа по изработване на изборен кодекс, допълни съпредседателят на парламентарната група.

Искра Фидосова обяви, че до края на седмицата ще бъде монтирана новата система за достъп до сградата на парламента на пл. "Княз Александър Първи". Очаква се след това системата да заработи и в сградата на Народното събрание, пл. „Народно събрание” 2. Г-жа Искра Фидосова припомни, че техниката е била закупена още в края на 2006 г., но досега не е използвана. Специален четец на устройството маркира влизането на народните представители, служителите от администрацията и всички, които преминават през входа. Отчита се часът и датата. С тази карта ще се гласува и в пленарната зала. Искра Фидосова увери, че няма възможност някой да използва повече от една карта при влизането, защото системата блокира автоматично. С поставянето на картата на екран излизат всички данни на човека, включително и образът му, така че да могат да бъдат сравнявани данните и лицето. В момента се водят разговори с фирмата, програмирала системата, за възможността върху този софтуер да се надградят и биометрични данни.

Очаква се в близките дни всички бивши депутати да освободят заеманите ведомствени жилища и от следващата седмица да бъдат настанени нови народни представители, които не са от столицата. Това съобщи депутатът от ПГ на ПП ГЕРБ Иван Иванов. Той допълни, че общо 117 са необходимите жилища за народни представители. Председателят на Народното събрание обясни, че е прекратена специалната обществена поръчка за ремонта, която е и обект на разследване от страна на ДАНС и специализираните органи. В момента се подготвя документацията за обществена поръчка за ремонта на жилищата по законовия ред, като открита процедура.

До 20 август Народното събрание ще има нова, оптимизирана структура, обяви председателят на парламента. Съкращенията в администрацията на парламента могат да надхвърлят общо 5 процента, съобщи Цецка Цачева. Тя уточни, че процентът няма да бъде механично прилаган спрямо отделните звена, а за всяка структура ще бъде направен анализ. Дори е възможно в някои отдели, където има нужда, да бъдат назначавани още хора на щат. "Водещо при определяне на структурата ще бъде търсене на хора за работата, а не обратното – работа за хората", посочи още г-жа Цецка Цачева. Тя каза, че Народното събрание ще се вмести в предвидения  бюджет, въпреки че на пръв поглед това изглежда трудно.

На пресконференцията беше представен новият главен секретар на Народното събрание г-н Иван Славчов.

Г-н Иван Славчов е роден на 18 ноември 1965 г. в град Монтана. Завършил е висше образование във ВТУ „Ангел Кънчев”, град Русе – машинен инженер, както и ФПК Висша школа за мениджмънт, специалност „Бизнес и мениджмънт”.

От 1996 г. работи в Дирекция „Бюро по труда” Монтана, като от 2005 г. е директор на бюрото. Председател е на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности в Общински съвет – град Монтана.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини