Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с посланика на Финландия по повод окончателното му отпътуване от България
17/08/2009

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с посланика на Финландия по повод окончателното му отпътуване от България

17 август 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна на 17 август 2009 г. с посланика на Република Финландия Кауко Ямсен по повод окончателното му отпътуване от страната.

В разговора бе потвърден общият стремеж на двете страни да задълбочават приятелските си отношения, особено в контекста на членството им в Европейския съюз. Опитът на Финландия в областта на конституционната реформа, взаимодействието на финландския парламент със структурите на Европейския съюз и политиките в областта на информационното общество са сред областите, в които Финландия е готова да споделя опит с България, подчерта посланик Кауко Ямсен. Той отбеляза, че във финландския парламент групата за приятелство с България е много активна. В отговор председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че предстои много скоро да бъде сформирана и група за приятелство с Финландия в 41-то Народно събрание.

Общо бе мнението на председателя на парламента и на финландския дипломат, че има стабилна основа за сътрудничество между двете страни и че парламентарните институции могат да имат съществен принос за  задълбочаването на връзките във всички области на двустранните отношения.

Председателят на Народното събрание изтъкна, че признателна България грижливо съхранява паметта за всички герои, сражавали се и дали живота си за нейната свобода. Като председател на парламента и народен представител от Плевен не мога да не отбележа подвига на финските войни, участвали в Освободителната война през 1877 – 1878 г., посочи Цецка Цачева. Вече повече от 130 години този незабравим исторически факт красноречиво и убедително говори за връзките между нашите два народа и за величието на ценностите, които те споделят в обединена Европа, добави тя.

Председателят на Народното събрание удостои финландския дипломат с почетен плакет „130 години учредително Народно събрание” по повод окончателното му отпътуване от страната.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини