Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
27/08/2009

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов

27 август 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна на 27 август 2009 г. с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който е на официално посещение в България.

Държавният глава на Туркменистан изрази задоволство от визитата си у нас и определи като полезни и много съдържателни проведените разговори с президента Георги Първанов и с министър-председателя Бойко Борисов. Заинтересовани сме от дългосрочно сътрудничество, което да доведе до конкретни резултати във всички области на двустранните отношения в интерес на гражданите на двете страни, заяви на срещата Гурбангули Бердимухамедов.

Председателят на парламента Цецка Цачева запозна госта със законодателните приоритети на 41-вото Народно събрание. Тя потвърди волята за бързи и качествени реформи, които гарантират сигурността на българските граждани, повишаване ръста на техните доходи и икономически напредък. Основно предизвикателство за нас днес е да сведем до минимум негативните ефекти, които оказва световната финансова и икономическа криза, заяви Цецка Цачева.

Общо бе мнението на президента на Туркменистан и на председателя на Народното събрание, че за разширяването на партньорството между двете страни съществено могат да допринесат законодателните институции. Подчертана бе необходимостта от по-тясно сътрудничество на ниво парламентарни комисии.

В разговора председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че визитата на туркменистанския президент се осъществява в годината, в която българският народ чества 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Тя изтъкна, че основният закон, приет на 16 април 1879 г., е исторически акт, възродил България за нов политически живот и проправил пътя й към модерната европейска държавност.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини