Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде старт на тазгодишната кампания за борба с рака на гърдата
01/10/2009

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде старт на тазгодишната кампания за борба с рака на гърдата

1 октомври 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде на 1 октомври 2009 г. символичен старт на велопоход, с който бе поставено началото на тазгодишната кампания за борба с рака на гърдата.

В първия ден на международния месец за борба с болестта председателят на парламента приветства участниците в инициативата, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели и Сдружение „Велоеволюция”. В нея се включиха жени, преболедували рак на гърдата, лекари, партньори и приятели на асоциацията.

Днес съм сред вас, за да изразя безрезервната си подкрепа и съпрочастност към общите ни усилия за борба с онкологичните заболявания, заяви пред присъстващите председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя ги увери, че към тази кауза са съпричастни и всички депутати в 41-то Народно събрание.

Убедена съм, че пътят за добри резултати минава през активното взаимодействие между държавните институции и гражданското общество, подчерта Цецка Цачева. По думите й днешната инициатива е доказателство за добре развито гражданско общество.

Председателят на парламента припомни, че единодушно приетата от 40-то Народно събрание Декларация за ограничаване и контрол на онкологичните заболявания в България. Тя увери, че народните представители от 41-то Народно събрание споделят записаното в този документ, и ще направят всичко, което се изисква от законодателния орган за изпълнението му.

Цецка Цачева подчерта, че изработването и приемането на Националния антираков план е сред приоритетите на България. Това означава преди всичко достатъчно средства за ранна диагностика и за лечение на тази преодолима болест, добави тя.

Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели Евгения Адърска благодари на председателя на Народното събрание за съпричастността към жените, страдащи от онкологични заболявания, и декларира, че организацията ще продължи активното си партньорство със законодателната институция. Тя подчерта, че по информация на Националния раков регистър откритите в първи стадии заболявания на рак на млечната жлеза се увеличават. Това означава, че жените в България вече осъзнават проблема и са много по-активни - те са търсещата страна, отбеляза Евгения Адърска.

Преди да даде старт на инициативата председателят на парламента заяви, че с открито сърце се включва в кампанията за борба с рака на гърдата. Тя поздрави участниците в проявата, преборили се с коварната болест и отбеляза, че днешната инициатива за пореден път показва колко силна е волята на българската жена.

В подкрепа на кампанията се включиха и деца от Националното музикално училище "Любомир Пипков" София.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини