Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание присъства на честването на 140-та годишнина от създаването на БАН
12/10/2009

Председателят на Народното събрание присъства на честването на 140-та годишнина от създаването на БАН

12 октомври 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства на 12 октомври 2009 г. на откриването на барелефи на Марин Дринов и на Иван Евстратиев-Гешов пред сградата на Българската академия на науките (БАН). Събитието беше в рамките на честването на 140-та годишнина от създаването на Академията.

По повод юбилея председателят на парламента поздрави председателя на БАН академик Никола Съботинов, академиците и член-кореспондентите, изследователите и всички служители в институтите на Академията. В поздравителния си адрес г-жа Цецка Цачева заявява, че е гордост за всеки държавник да изрази дълбоката признателност на обществото ни към безценния 140-годишен принос на БАН, към нейната отдадена, вдъхновена и плодотворна дейност, посветена на възхода на българската наука.

Убедена съм, че наред с празничните прояви, забележителният юбилей е повод за поредица от задълбочени дискусии, в които да бъдат обменени мнения, оценки и идеи за състоянието и перспективите пред българската наука днес, за пътищата и проблемите пред развитието на материалната и духовната култура на обществото ни, пише в поздравлението. Цецка Цачева отбелязва, че новите реалности в глобализиращия се свят и висококонкурентната среда на Европейския съюз изискват нови политики и концепции, които да гарантират успешното развитие на БАН като модерен и уважаван научно-изследователски център.

«Напълно съзнавам, че това е предизвикателство не само пред вас, но и за всички държавни институции, за цялото ни гражданско общество. Защото просперитетът на нацията ни е неразривно свързан с благородната научна и творческа мисия на БАН за напредъка на познанието, за умножаването на българското културно, интелектуално и духовно богатство», пише в поздравителния адрес председателят на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини