Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност"
16/10/2009
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност"

16 октомври 2009 г.

На заседанието си на 16 октомври 2009 г. Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), внесени от Министерския съвет.

С измененията се ограничават част от функциите, изпълнявани от ДАНС, като например противодействието на усвояването на фондове на Европейския съюз чрез измама. Конкретните дейности на агенцията са предефинирани, съобразно основния критерий за недопускане на противоречиво тълкуване и дублиране на функции с дейността на МВР.

Всички дейности на агенцията са подчинени на изискването да осигуряват защита на националната сигурност. В закона са посочени определения за понятията "национална сигурност" и "посегателства срещу националната сигурност".

Променени са правомощията, които служителите на агенцията могат да упражняват. Заличена е възможността ДАНС да използва служител под прикритие, както и контролирани доставки и доверителни сделки. На служителите на агенцията е предоставена възможност за задържане единствено на лице, което е нарушило охраната и пропускателния режим в района на охраняван обект на ДАНС. Служителите на агенцията се задължават да уведомяват компетентните полицейски органи и да им предават задържания. Намаляват се възможностите за ползване на помощни средства от органите на агенцията чрез отпадане на химически вещества и служебни животни.

По нов начин са формулирани разпоредбите относно обмена на информация между структурите на ДАНС и МВР. Законопроектът създава специален ред за разглеждане на писма, жалби, предложения и сигнали до агенцията, които са във връзка с дейността й.

Във времето за парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на народните представители Иван Костов и Веселин Методиев относно отказа на Сметната палата да завери финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 година. Според депутатите одитното становище показва, че във финансовият отчет на МС има съществени нарушения. Ще бъде търсена отговорност за нарушенията, открити от Сметната палата във финансовия отчет на Министерския съвет, заяви в пленарната зала премиерът. Той уточни, че проверката на Сметната палата за периода 1 януари 2008 - 31 юли 2009 г. е открила данни, които влизат в рязко противоречие със становището за заверка на финансовия отчет, направено по-рано. Все още няма окончателно становище на Сметната палата по доклада за проверката, допълни Бойко Борисов.

По последни данни бюджетният дефицит за септември е само 62 млн. лева, при 565 млн. лева дефицит за юли, каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той посочи, че дефицитът за септември е девет пъти по-малък от дефицита през юли. На месечна база вече отчитаме подобряване на тенденциите при салдото по националния бюджет, като за август дефицитът на месечна база е намален до 92 млн. лева, а за септември дефицитът е 62 млн. лева, подчерта вицепремиерът.

В отговор на актуален въпрос относно гарантирането на националните доплащания на единица площ за 2009 г. Симеон Дянков каза, че 211 млн. лева за мерки в областта на земеделието са гарантирани в бюджета за 2010 г. и тези средства остават в план-сметката на Държавния фонд "Земеделие".

С предлаганото изменение на акциза на цигарите се цели България да се доближи до средното ниво на акциза на цигарите за Централна и Източна Европа, каза днес в отговор на актуален въпрос министърът на финансите. С промените в Закона за акцизите и данъчните складове специфичният акциз на цигарите ще стане 74 лева на 1000 къса, а пропорционалният акциз - 36 на сто от продажната цена, посочи Симеон Дянков. Така общият акциз ще бъде 76 евро на 1000 къса, добави той. Министърът съобщи, че към момента акцизът върху цигарите в държавите от ЕС е между 64 евро и 260 евро на 1000 къса, като в 20 държави той е над 76 евро на 1000 къса. Единствено в България и в Литва акцизът сега е под 64 евро на 1000 къса цигари от най-продаваната ценова категория, посочи Дянков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза по време на парламентарния контрол, че следващата седмица предстои среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ по проекта за строителството на магистрала "Хемус". В плановете на пътната агенция се предвижда да бъде възложено проектиране на обекта, допълни той.

Росен Плевнелиев съобщи, че по автомагистрала "Люлин" се работи на трисменен режим, седем дни в седмицата и има ревизирана работна програма на изпълнителя. Той заяви, че забавянето на строителството не може да се навакса, но магистралата трябва да бъде завършена до края на 2010 година.
В отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството каза, че запазването на прохода Беклемето проходим през зимата е икономически нецелесъобразно и технически почти невъзможно.

Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова заяви по време на парламентарния контрол, че е крайно време да се направи сериозна реформа в системата на възпитателните училища и такава е амбицията на министерството. Тя посочи, че за тази цел е инициирано създаването на междуведомствен консултативен съвет, който да подготви съответните структурни и законодателни промени в тези учебни заведения.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини