Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, с които се закрива Националното бюро за контрол на СРС
22/10/2009

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, с които се закрива Националното бюро за контрол на СРС

22 октомври 2009 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 22 октомври 2009 г. на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, с които се закрива Националното бюро за контрол на СРС. В промените в закона е записано, че контролът на ползването на СРС ще се извършва от Народното събрание чрез комисия. Тя ще наблюдава процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС, както и съхраняването и унищожаването на получената чрез тях информация. Комисията ще следи и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на СРС.

Държавните служители в ДАНС и в главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" към Министерството на правосъдието ще могат да придобиват автоматично оръжие и боеприпаси. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. С измененията се разрешава също на държавните служители от ДАНС и двете посочени главни дирекции, служили не по-малко от 10 години, да купят огнестрелно оръжие.

Парламентът не прие на първо четене законопроекта за правата и задълженията на пациентите, внесен от Ваньо Шарков и група народни представители. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов предложи от трибуната законопроектът да не бъде приет на първо гласуване. В препоръките на комисията се посочва, че законопроектът в голяма степен дублира действащи нормативни актове, а в същото време оставя определени въпроси нерешени. Иванов отбеляза, че пациентски организации също са изразили резерви към концепцията на законопроекта.

Народните представители ратифицираха Спогодбата за социална сигурност между България и Република Корея, подписана на 30 октомври 2008 г. В документа са предвидени разпоредби за зачитане на осигурителния стаж, придобит съгласно законодателството на всяка една от двете държави при преценка на правото на пенсиите, които могат да бъдат придобити съгласно спогодбата. За България това са пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за наследствени пенсии от тях. Според спогодбата, за решаване на възникнали спорове освен преговори между компетентните органи на двете страни ще се създаде и арбитражна комисия. Процедурите за прилагане на спогодбата ще се регулират в Административно споразумение, което се очаква да бъде подписано от компетентните министри при визитата на президента Георги Първанов в Република Корея от 24 до 27 октомври 2009 г.

Народното събрание избра Цанка Тодорова Цанкова-Петрова за съдия в Конституционния съд от квотата на парламента. За кандидатурата й гласуваха 175 депутати, против и въздържали се нямаше. Цанка Петрова е била два мандата заместник-декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", научен секретар на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет, арбитър в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, ръководител на направление "Гражданско-правни отрасли" на Консултативния съвет по законодателството на 39-то и 40-то Народно събрание.

С 53 гласа "за", 82 "против" и 44 "въздържал се" парламентът отхвърли отчета на Комисията за защита от дискриминация сред дълга и оживена дискусия. От ПГ на ПП ГЕРБ , ПГ "Атака" и ПГ на Синята коалиция заявиха, че комисията е политизирана и не е свършила работата, за която е създадена. От ПГ "Атака" коментираха, че няма нужда от подобен орган. От ПГ на ДПС и левицата посочиха, че целта на мнозинството е да подмени състава на комисията и заявиха, че подобна институция е необходима и е създадена според европейските изисквания.

Калин Христов положи клетва пред Народното събрание като подуправител на БНБ – ръководител на управление "Емисионно". По предложение на управителя на Българската народна банка Иван Искров, Калин Христов беше избран от парламента през август. Мандатът му е шест години и ще започне официално от 23 октомври 2009 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини