Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева взе участие в честването на 132-та годишнина от героичната битка при Горни Дъбник за Освобождението на България
24/10/2009

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева взе участие в честването на 132-та годишнина от героичната битка при Горни Дъбник за Освобождението на България

24 октомври 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва на 24 октомври 2009 г. в честването на 132-та годишнина от героичната битка при Горни Дъбник за Освобождението на България, където са загинали над 3000 руски и финландски воини.

Председателят на парламента г-жа Цецка Цачева бе посрещната с военни почести в историческия парк-музей "Генерал Лавров". Изпълнен бе химнът на Република България.

В словото си председателят на Народното събрание подчерта, че с боевете на тези места започва началото на края на Османската армия в обсадата на Плевен. С героичната смърт и историческата победа на воините при Дъбник става възможно освобождението на Плевен и победата в Руско-турската война, допълни Цецка Цачева. Тя посочи, че благодарение на саможертвата на руските, финландските и румънски воини, подпомогнати от българското население, се реализират възрожденските идеи за свободна, независима и съединена България. За нас потомците и признателните българи остава да пазим в сърцата и паметта си славата и спомена за онези героични дни, отбеляза Цецка Цачева.

Председателят на парламента, посланикът на Финландия у нас Таря Лайтиайнен, представители на Генералното консулство на Русия, депутати, държавни и общински органи, партии и обществени организации и институции поднесоха цветя пред паметниците на загиналите бойци за свободата на България. Плевенският митрополит Игнатий отслужи панихида в памет на героите.

Председателят на Народното събрание подари на децата, присъстващи на тържеството, образователни книжки за историята на българския парламент.

По-късно Цецка Цачева присъства на откриването на паметник на загиналите във войните жители на плевенското село Шияково. Председателят на Народното събрание поднесе цветя и се поклони пред паметта на отдалите живота си за свободата и независимостта на България.

Идеята за изграждането на паметника е от шест години, реализирана е с помощта на община Гулянци и дарения, каза кметът на селото Миринка Цветкова. Автор на монумента е арх. Светослав Герганов. Местни краеведи са издирили във Военния архив имената на 24 жители от селото, загинали на възраст между 20 и 30 години в Балканската, Първата и Втората световни войни.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини