Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за електронните съобщения
28/10/2009

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за електронните съобщения

28 октомври 2009 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 28 октомври 2009 г. на второ четене промени в Закона за електронните съобщения, предлагани от Министерския съвет. С тях се разпорежда Законът да не бъде прилаган при осъществяване на електронни съобщения от държавните органи и техните администрации във връзка с националната сигурност, както и от Министерския съвет за собствени нужди.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е специализиран орган на изпълнителната власт, който провежда държавната политика в областта на електронните съобщения и в областта на информационното общество, записаха депутатите. Той е длъжен и да създава условия за осигуряване на свобода и конфиденциалност на съобщенията.

Парламентът ратифицира Договора за предоставяне на данни от Европейския център за далечно опознаване и проследяване на корабите на изпълнителната агенция "Морска администрация". Интегрирането на корабите, плаващи под знамето на всяка страна в системата на LRIT, се регламентира чрез сключване на договор между всяка от страните в Европейския съюз с Европейската агенция за морска безопасност. Документът предвижда финансово задължение на българската администрация към европейската агенция в размер на 3000 евро.

Народните представители удължиха с четири месеца работата на временната комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени през последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев. Мотивът е големият обем и сложност на данните, които трябва да бъдат проверени.

Парламентът удължи с един месец срока за работа на Временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за Народно събрание от 5 юли 2009 г. Комисията трябваше да представи доклада си на 2 ноември. Проверката е обективно затруднена от обема на необходимата  за проучване информация, посочва в мотивите си председателят на комисията Явор Нотев.

Народното събрание започна обсъждането на първо четене изменения в Закона за данък върху добавената стойност, внесен от Министерския съвет. Те предвиждат да се промени срокът за упражняване на правото за приспадане на данъчен кредит – от тримесечен той става 12-месечен. Депутатите започнаха днес обсъждането му, заедно с дебатите по още два законопроекта – внесени от Ваньо Шарков и от Мартин Димитров от Синята коалиция.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини