Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът подкрепи решението на Министерството на околната среда и водите за прекратяване и ограничаване на финансирането на неприоритетни проекти
30/10/2009

Парламентът подкрепи решението на Министерството на околната среда и водите за прекратяване и ограничаване на финансирането на неприоритетни проекти

30 октомври 2009 г.

Заседанието на Народното събрание на 30 октомври 2009 г. беше посветено на парламентарен контрол.

Народното събрание проведе разисквания по питане на народния представител Иван Алексиев към министъра на околната среда и водите относно прекратено финансиране към общините по договори, сключени с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Със 107 гласа „за”, 24 „против” и 9 „въздържал се” парламентът подкрепи решението на Министерството на околната среда и водите за прекратяване и ограничаване на финансирането на неприоритетни проекти.

Народните представители възложиха на Министерството на околната среда и водите до края на март 2010 г. да информира парламента за резултатите от предприетите мерки в преодоляване на изоставането и за подготовката, финансирането и изпълнението на приоритетни екологични инфраструктурни проекти, произтичащи от задълженията на България като член на ЕС. Решението предвижда министерството да предостави на компетентните органи цялата информация, свързана с взетите погрешни решения, създаващи опасност от наказателни процедури за България.

В рамките на парламентарния контрол на депутатски въпроси отговориха вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, както и министрите Свилен Нейков, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов.

Проверка на МВР, направена на три религиозни организации, показва, че няма елементи на религиозен радикализъм, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на питане от депутата Борислав Стоянов за проникването на крайни ислямски секти и пропагандирането от тяхна страна на опасни радикални идеи сред студенти и ученици в Източна България и в София.

В отговор на питане на народния представител Валентин Николов вътрешният министър каза, че сериозен проблем пред полицията в Добрич е броят на изчезналите лица в района. Не е спирала дейността за издирване на изчезнали лица от района на Добрич, посочи той.

Налага се създаване на полицейски участък във "Факултета", каза Цветан Цветанов в отговор на питане на депутата Доброслав Димитров за разкриването на полицейски участък в столичния квартал. Причина за това са увеличаващото се ромско население и напрежението в района.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза в отговор на въпрос относно заявени намерения за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки, че фискалният резерв ще се управлява много по-прозрачно, отколкото при предишното правителство. Днес се задължавам всяко тримесечие отсега нататък финансовото министерство да дава отчет за състоянието и доходността на фискалния резерв, каза Симеон Дянков. Той посочи, че идеята му за депозиране на част от фискалния резерв се е развила с цел да се получат повече пари в бюджета.

Към 30 септември фискалният резерв възлиза на 7 млрд. 691 млн. лв., 86 процента от тази сума в момента е депозирана в БНБ като 30 процента е на дневни депозити, където среднопретеглената годишна лихва е 0 процента, а в някои седмици лихвата дори е отрицателна, каза финансовият министър.

Предвид възможностите на финансовата рамка и завареното от управлението на тройната коалиция, предвиденото в бюджета за 2010 година на страната за национални доплащания е 100 млн. лева. При възможност за увеличение на приходите в бюджета тази сума ще се увеличи с още 50 млн.лева, каза по време  на парламентарния контрол Симеон Дянков.

Според министъра на финансите в условията на криза разделението на банков и небанков надзор, каквото в България има в момента, е уязвимо. Той препоръча да се премине към синхронизирането на работата на институциите и към създаването на единен финансов надзор.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза, че с писмо до областния управител на Русе от 22 октомври Министерството на външните работи е изразило категорична позиция, че ще се работи в посока свеждане на таксите за преминаването на Дунав мост при Русе-Гюргево до размер, който да позволи поддръжката на моста в изправност, но да не пречи на свободното преминаване на хора. Министърът отговори на питане на народния представител Меглена Плугчиева относно политиката на правителството във връзка с експлоатацията на Дунав мост, свързващ Русе и Гюргево.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини