Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Италия изцяло подкрепя влизането на България в НАТО
24/06/2002
ИТАЛИЯ ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО, ЗАЯВИ ГУСТАВО СЕЛВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА КАМАРАТА НА ДЕПУТАТИТЕ НА ИТАЛИЯ НА СРЕЩАТА СИ С КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА, ОТБРАНА И СИГУРНОСТ НА НС


Италия изцяло подкрепя влизането на България в НАТО, заяви на срещата Густаво Селва, председател на Комисията по външна политика на Камарата на депутатите на Италия. Гласът на Италия на срещата в Прага е ясен – аз съм сигурен, че България практически ще получи покана през ноември. Сигурен съм, че членството на България ще бъде основа за икономическия и социален напредък в отношенията между нашите две държави, допълни Густаво Селва.
Председателят на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев благодари за подкрепата на Италия – тя ни е изключително необходима и важна в настоящия момент, допълни той. Италианските политици винаги са проявявали солидарност и са подхождали с разбиране по отношение на членството на страната ни в евроатлантически структури. Убеден съм, допълни той, че както сме отлични партньори днес, след срещата в Прага ще бъдем и отлични съюзници в НАТО. Това ще открие нови полета за действие – както в сферата на икономиката и търговията, така и във военното строителство, подчерта г-н Илчев. Той увери гостите, че всяко желание на деловите среди на Италия да участват в тези процеси ще бъде приветствано от българска страна.
Обсъден беше въпросът, свързан с Близкия Изток. Според Станимир Илчев двете страни трябва да направят всичко възможно да прекратят насилието. Ако това се постигне, идва ред на преговорите, които трябва да се водят обективно и да бъдат подпомагани от цялата международна общност. В тази връзка България би могла да бъде домакин на една такава среща, допълни той.
Италия гледа на Балканите с особено внимание – те имат стратегическо значение за Европа, а България – поради своята стабилност, потенциала на българите и желанието си за членство в евроатлантическите структури, може да се счита за привилегирован партньор, зояви на срещата Дарио Риволта, заместник-председател на Парламентарната комисия по външна политика на Италия. Поради тази причина, допълни той, ние даваме положителна оценка и искаме да помогнем с каквото можем за влизането на България в НАТО и ЕС. Двете цели, разбира се, са различни във времето. За да влезе в ЕС, страната трябва да има по-добро икономическо състояние. Ние искаме да дадем своята икономическа подкрепа, така че влизането в ЕС да има само положителни аспекти за Вашата страна, подчерта г-н Риволта.
Густаво Селва заяви, че настоящото изключително добро развитие на политическите и икономическите отношения между двете страни се основава на традиционно добрите културно-политически връзки. Бихме искали да ни разглеждате като стратегически инвеститор. Линията на Берлускони, както и на Италианския парламент е именно да се превърнем в стратегически инвеститори в България, подчерта г-н Селва.


ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА ПО ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ НА НС ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ СЕ СРЕЩНА С ГУСТАВО СЕЛВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА КАМАРАТА НА ДЕПУТАТИТЕ НА ИТАЛИЯ


Членството на България в ЕС беше основната тема на срещата. Интересът от страна на италианската парламентарна делегация беше свързан с усвояването на предприсъединителните фондове. Със загриженост забелязваме, че някои фондове остават неизползвани поради бюрократични причини, подчерта на срещата Густаво Селва, председател на Комисията по външна политика на Камарата на депутатите на Италия. Ние имаме същия проблем – защото независимо, че сме основатели на ЕС, някои фондове остават неизползвани, подчерта той.
България ползва средства по три програми и причините, които създават трудности при усвояването на средствата, са недостатъчно добрият административен капацитет и липсата на достатъчно информация, подчерта председателят на Комисията по европейска интеграция Даниел Вълчев.
Нашето желание е държавите, които няма да станат членове през 2004 година, да получат повече средства по линия на предприсъединителните фондове, както и да бъдат опростени документите за усвояването на средствата, заяви Даниел Вълчев. Четири са според него най-трудните преговорни глави – селското стопанство – заради квотите и преките плащания, околната среда, която е свързана с много голям разход на бюджетни средства, регионалната политика, където трябва да бъдат решени някои законодателни проблеми и енергетиката – поради проблемите, свързани с четирите блока на АЕЦ "Козлодуй". Българското общество гледа на затварянето на четирите блока като известна саможертва, която би придобила по-голям смисъл, ако бъдат посочени конкретни дати за присъединяване, заяви г-н Вълчев.
Въпреки всичко, България напредва много добре по пътя си към членство в ЕС, подчерта на срещата Даниел Вълчев.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини