Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Паричното обезщетение за отглеждане на дете ще бъде 240 лева от следващата година, предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2010 г., който парламентът прие на второ четене
03/12/2009

Паричното обезщетение за отглеждане на дете ще бъде 240 лева от следващата година, предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2010 г., който парламентът прие на второ четене

3 декември 2009 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 3 декември 2009 г. на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2010 г. Той предвижда паричното обезщетение за отглеждане на малко дете да бъде 240 лева от следващата година. Осигурителната вноска за фонд "Пенсии" ще намалее с два процента. Ефектът от тази промяна е 393.5 млн. лева по-малко приходи от осигурителни вноски за 2010 г.

Според министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, целта на намаляването на вноската е запазване на работни места. Има джентълменско споразумение с бизнеса за това, добави той. Ако работодателите не спазят ангажимента и има големи съкращения на служители и работници, правителството ще преосмисли политиката си, посочи министърът. Усилията ни трябва да бъдат насочени към запазването на колкото може повече работни места, особено през първите месеци на следващата година, добави министърът.

Хората, упражняващи моряшки професии, задължително ще се осигуряват изцяло за своя сметка върху избран месечен осигурителен доход между минималния и максималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се.

До края на 2011 г. се запазва максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 700 лева месечно. Допълнителна добавка към пенсиите си ще получават възрастните хора, навършили 75 години, според заложените параметри в бюджета на ДОО за 2010 г. Депутатите приеха 20  на сто увеличение на добавката от пенсията на починалия съпруг до 30 юни  2010 г., а от 1 юли 2010 г. - с 25 на сто. Предвидена е и добавка за хора, навършили 75-годишна възраст.

Вноската за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" е определена на 0.1 на сто. Максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите е 720 лева. Дейността по профилактика и рехабилитация за следващата година ще се извършва само в дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, прие Народното събрание.

Парламентът прие на второ четене бюджета на НЗОК за 2010 г. Народните представители записаха, че болниците могат да сключват договор с касата само за тези дейности, за които имат специалисти, работещи на основен трудов договор. Резервът на НЗОК ще е от 5 на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и от трансферите за здравноосигурителни вноски от други бюджети. Досега размерът беше 10 на сто от тези приходи.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини