Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цецка Цачева: Българските оперни гласове и бляскавите оперни спектакли са сред най-ценните ни приноси в европейската и световната музикална култура
01/10/2010

Цецка Цачева: Българските оперни гласове и бляскавите оперни спектакли са сред най-ценните ни приноси в европейската и световната музикална култура

4 октомври 2010 г.

Българските оперни гласове и бляскавите оперни спектакли са сред най-ценните ни приноси в европейската и световната музикална култура, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на 1 октомври 2010 г. Тя заедно с директора на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов и с оперната прима Райна Кабаиванска откриха юбилейния сезон  на операта – „120 години българско оперно дело”.

Цецка Цачева, която е почетен патрон на чествантията, посочи, че ярките имена в българското оперно изкуство свързваме с величав триумф на най-прочутите международни сцени. Ако действително е възможно накратко, но точно да се определи значението на Софийската опера и балет за българската култура, то думите са: европейска и световна слава, заяви тя. Още по-убедително звучат тези думи именно в този миг, тук, на сцената на Софийската опера, в присъствието на легендата на българското оперно изкуство – Райна Кабаиванска, подчерта председателят на парламента.

Нека юбилейният сезон бъде поредният повод за национална гордост и за заслужено европейско самочувствие, каза Цецка Цачева. На публиката тя пожела незабравими естетически преживявания.

Юбилейният сезон започна с представянето на операта „Косара” на Маестро Георги Атанасов. Творбата е играна за първи път преди 80 години.  Гости на откриването бяха ветераните на оперното изкуство у нас.

Посетителите на концерта имаха възможност да видят във фоайето на Националната опера и балет сценичен костюм на примата Илка Попова. С него тя играе за първи път през 1931 г. в Гран опера в Париж ролята на Далила от операта на Сен-Санс "Самсон и Далила". Цели 10 години българката е единствената изпълнителка на тази роля и затова французите я наричат "Далила на Франция". Костюмът е дарение за Софийската опера от Марин Бончев – журналист и музикален критик, по случай 120-годишнината на българското оперно изкуство.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини