Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за разширяване на връзките между парламентите на България и Италия обсъдиха председателят на НС Цецка Цачева и председателят на Камарата на депутатите на Италия Джанфранко Фини
06/10/2010

Възможностите за разширяване на връзките между парламентите на България и Италия обсъдиха председателят на НС Цецка Цачева и председателят на Камарата на депутатите на Италия Джанфранко Фини

6 октомври 2010 г.

Възможностите за разширяване на връзките между парламентите на България и Италия обсъдиха на 6 октомври 2010 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Камарата на депутатите на Италия Джанфранко Фини. Италианският гост беше на еднодневно официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент.

Цецка Цачева и Джанфранко Фини определиха в изявление пред медиите отношенията между двете държави като отлични. Председателят на Народното събрание посочи единомислието им по въпроса за необходимостта от присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС. Джанфранко Фини също отбеляза, че пълното обединение на Европа няма да се осъществи, докато всички страни от Балканите не бъдат част от ЕС.

Италия за нас е стратегически и икономически партньор, и държава, чиято образователна система се ползва с интерес в България, посочи Цецка Цачева. Председателят на Камарата на депутатите на Италия  отбеляза, че България е много сериозен пазар и че реформите са я приближили към европейското ниво и са я направили още по-привлекателна за предприемачите.

Здравеопазването е било една от темите на срещата днес. Председателят на Народното събрание съобщи, че двамата са обменили информация за това как са устроени здравните системи на двете държави. Джанфранко Фини е заявил, че темата за здравеопазването и в Италия е в центъра на вниманието и на управляващи, и на опозиция, както е и в България.

Италианският парламентарист благодари на Цецка Цачева, че е успяла да намери време да се срещне с делегацията в толкова натоварен пленарен ден. Имаме много тесни връзки на ниво правителства, също такива трябва да бъдат и връзките на парламентарно равнище, коментира той.

Председателят на Камарата на депутатите на Италия беше приветстван в Пленарната зала на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини