Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Фотоизложба „Творчеството на възрожденския първомайстор Никола Фичев” гостува на Народното събрание
13/10/2010

Фотоизложба „Творчеството на възрожденския първомайстор Никола Фичев” гостува на Народното събрание

13 октомври 2010 г.

Председателят на парламента Цецка Цачева откри на 13 октомври 2010 г. в Народното събрание фотоизложба „Творчеството на възрожденския първомайстор Никола Фичев”. Експозицията е част от проявите, с които се отбелязват 210 години от рождението на първомайстора и е под патронажа на председателя на парламента. В нея са представени 20 фотоса, свързани с творчеството на Колю Фичето.

Председателят на парламента отбеляза, че Колю Фичето е нашият всепризнат строител и архитект, наследил българските възрожденски традиции, умението на българските майстори и създал класическата национална архитектура. Цецка Цачева припомни, че негово дело е сградата на Учредителното събрание във Велико Търново. Тя допълни, че  българският парламент се посещава от голям брой ученици. Затова изложбата дава не само възможност да си припомним съграденото от Колю Фичето, но и да популяризираме творчеството му сред младите хора.

На откриването на експозицията прозвучаха музикални изпълнения на Детския радиохор на БНР с диригент акад. Христо Недялков – дряновец и родственик на рода на Колю Фичето.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини