Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание беше домакин на конференция „Новата „зелена” икономика – българският отговор”
19/10/2010

Народното събрание беше домакин на конференция „Новата „зелена” икономика – българският отговор”

19 октомври 2010 г.

Народното събрание беше домакин на 19 октомври 2010 г. на конференция на тема „Новата ”зелена” икономика – българският отговор”. Във форума, който е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева, участваха народни представители, посланици, представители на местната власт, на бизнеса, неправителствени организации и медии.

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов отбеляза при откриването на конференцията, че това е вторият зелен форум, на който парламентът е домакин, и този факт не е случаен. Отговорността ни като народни представители е да работим за устойчива икономика, икономика, която от една страна дава възможност за нови работни места и социална политика, обърната към всеки гражданин, а от друга – запазва  хармония с околната среда, заяви той.

По думите на Анастас Анастасов нисковъглеродната икономика е шансът ни не само да запазим света, в който живеем, това е възможност за нови, модерни технологии, за напредничави решения, за насърчаване на предприемаческия дух. И като държава, и като член на ЕС бъдещият път на България е към новата „зелена” икономика, допълни той. Това означава народните представители да работим за съвременно законодателство, което насърчава зелените инвестиции, да дадем възможност и на правителството, и на бизнеса да осъществят на практика прехода към икономика, произвеждаща по-висока добавена стойност с по-малка употреба и без загуба на ресурси, заяви заместник-председателят на парламента.

Участниците във форума обсъждаха може ли България да разчита на „зелена” и устойчива икономика в борбата с изменението на климата и финансовата криза. На конференцията бяха представени националната политика, успешен опит от чужбина, както и мнението на бизнеса в областта на възобновяемите енергийни източници, енергетиката и енергийната ефективност. Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Искра Михайлова се спря на екологичното законодателство и бизнесът в България.

Народният представител Валентин Николов беше награден като победител в конкурса за намаляване на потреблението на горива и електроенергия.

Това е втората конференция, организирана от Българското училище за политика в рамките на проект „Зелена стъпка напред: за нова ангажираност и отговорност на българските депутати”. През месец май по време на традиционната зелена седмица на Европейския съюз се състоя първата конференция в Народното събрание под надслов „Енергийната революция – коя страна на барикадата ще изберем”. Като част от нея се проведе и инициатива по засаждане на 240 иглолистни дръвчета от българските депутати.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини