Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и по–късно откриха изложба в Народното събрание, посветена на Деня на будителите
28/10/2010

Председателят на парламента Цецка Цачева се срещна с  генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и по–късно откриха изложба в Народното събрание, посветена на Деня на будителите

28 октомври 2010 г.

Председателят на парламента Цецка Цачева се срещна на 28 октомври 2010 г. с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. На разговора беше обсъдено сътрудничеството на България със световната организация и в частност – формите на партньорство с парламентарната институция.

По–късно председателят на Народното събрание Цецка Цачева и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откриха в Народното събрание изложбата «Христо Г. Данов – книжарят, когото наричаха министър». Експозицията, посветена на големия български възрожденски учител и книжовник, родоначалника на книгоиздаването в България Христо Данов, гостува в парламента в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. Идеята за реализацията й е на народния представител от ГЕРБ Величка Шопова.

Христо Данов е даровит книжовник, автор на учебници, преводач, редактор и първокласен публицист, подчерта председателят на Народното събрание. Активен участник в обществено-политическия живот след Освобождението, още приживе Христо Данов получава признанието на своите сънародници, а името му и неговото издателство се превръщат в символ на най-добрите национални традиции, отбеляза Цецка Цачева.

Председателят на парламента допълни, че освен книжовник и просветител, Христо Данов е бил депутат в Областното събрание на Източна Румелия и има значима роля и в политическото и гражданско общество на България. Цецка Цачева добави, че сградата на парламента е точното място, на което да бъде припомнено неговото дело. При откриването на експозицията тя отбеляза общите цели на България и ЮНЕСКО – да се популяризират онези достижения, които ни правят съпричастни към европейските и световни ценности.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че е тук, за да изкаже своето уважение към българското Народно събрание, този храм на парламентаризма. Мисля, че има няколко думи в българския език, които трудно се превеждат на други езици, като читалище и книжар -  отбеляза Бокова. Книжар не е само библиотекар или продавач на книги, но това е човек, дълбоко свързан със знанието и необходимостта да предаде това знание на другите, допълни тя. Според Ирина Бокова Денят на народните будители е един от най-хубавите и светли празници, които България има.

Денят на народните будители е повод ние да си спомним за тези достойни българи, които при липса на българска държавност успяват да сътворят българското възраждане, посочи директорът на Регионалния исторически музей Пловдив Стефан Шивачев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини