Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите при тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия"
15/06/2011

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите при тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия”. Предложението да бъде отдадена почит към жертвите на пътния инцидент направи председателят на парламента Цецка Цачева от името на ръководството и председателството на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание изказа съболезнования към близките на загиналите и съчувствие към пострадалите. Цецка Цачева изрази надежда за бързо възстановяване на ранените при катастрофата край Пловдив.

Парламентът прие решение, с което изборите за президент и вицепрезидент се насрочват за 23 октомври 2011 г. Според конституцията изборът за държавен глава трябва да се проведе не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент. Искра Фидосова – един от вносителите на проекторешението за дата на вота, посочи, че по силата на основния закон вотът за държавен глава трябва да бъде в периода между 23 октомври и 23 ноември. В началото на май ПГ на ПП ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проекторешението, което предвижда вотът за държавен глава да е на 23 октомври. Президентът Георги Първанов трябва да издаде указ за насрочване на местните избори. Изборният кодекс предвижда тази година вотът за президент и за местна власт да са на една дата, така изборите "2 в 1" ще са на 23 октомври. Един от мотивите за насрочването на първата възможна дата е очакваният балотаж при избора на местна власт, каза Искра Фидосова.

Дефицитът по консолидираната фискална програма не може да надвишава 2 на сто от БВП, предвиждат промени в Закона за устройството на държавния бюджет, приети на първо четене от Народното събрание. В проекта е записано, че максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма не може да е повече от 40 на сто от прогнозния БВП. Предлага се измененията да влязат в сила от 1 януари 2012 г. Промените са във връзка с предложенията за промяна на конституцията и предлагания от Министерството на финансите Пакт за финансова стабилност. Проектопромените подкрепиха 105 депутати, 16 бяха против, а 5 се въздържаха. "За" бяха народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. Коалиция за България бяха против заедно с петима от ДПС, а останалите от движението се въздържаха. "Атака" не участва в гласуването. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че целта на проекта е да въведе още две фискални правила - за бюджетното салдо и за разходите, освен съществуващото в момента, свързано с държавния дълг. Според нея нуждата от такива правила е проличала ясно в условията на икономическа криза. Неблагоразумни политики, довели до високи дефицити и дългове, поставят иначе сериозни и уредени държави пред прага на разрухата, посочи Менда Стоянова.

Лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за всеки, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин склони друг да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание, гласува парламентът на първо четене с промени в Наказателния кодекс, предложени от Огнян Стоичков от "Атака" и народни представители от различни парламентарни групи. Наказанието се налага в случай че деянието не представлява по-тежко престъпление. Глоба от 5000 до 15 000 лв. и затвор между една и шест години одобриха депутатите и за лице, което обещае, предложи или даде облага, за да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание. За незаконно организиране или провеждане на хазартна игра се предвижда затвор от една до шест години и глоба от 20 000 до 50 000 лева. Лишаване от свобода от три до 10 години и глоба от 80 000 до 200 000 лв. записаха депутатите за случаите, когато деянието е извършено при условията на опасен рецидив и представлява особено тежък случай. С промените се предвижда и лишаване от свобода до три години или пробация при нарушаване на срока на забрана за посещение на спортни мероприятия в страната или в чужбина. Преди обаче санкцията да бъде приложена, на нарушителя трябва да е било наложено административно наказание за същото провинение.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини