Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, посети германската провинция Бавария
26/09/2011

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, беше на официално посещение в Мюнхен на 26 и 27 септември 2011 г. Визитата бе по покана на председателя на Ландтага на германската провинция Бавария Барбара Щам.

В състава на делегацията бяха заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов /ПГ на ПП ГЕРБ/, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков /ПГ на ПП ГЕРБ/ и народните представители Георги Божинов /ПГ на коалиция за България/ и Иван Николаев Иванов /ПГ на Синята коалиция/.

В разговор с държавния министър на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман председателят на Народното събрание Цецка Цачева предупреди, че евентуален негативен развой на присъединяването ни към Шенген би могъл да се използва за политически цели от евроскептичните среди в България. Според Йоахим Херман  поетапно решение - първо да отпадне контролът по летищата и след това сухоземният - е приемливо. Това е и нашата политическа оценка, по този начин ще се излъчи ясен сигнал, посочи той. Разбира се, не всичко в България отговаря на европейските очаквания, но ние виждаме големия напредък през последните години, отбеляза министърът на вътрешните работи на Бавария.

Председателят на парламента Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация се срещнаха с председателя на Ландтага на германската провинция Бавария Барбара Щам, с ръководството на Ландтага и председателите на парламентарните фракции в Ландтага. Българските парламентаристи разговаряха с членовете на парламентарните комисии по европейските въпроси и по икономическите и селскостопански въпроси. Те се срещнаха и с държавния министър по федералните и европейски въпроси Емилия Мюлер.

При разговорите председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че България е изпълнила критериите за Шенген и това е беспорен  факт. Страната ни не приема други политики, в това число от механизма за сътрудничество и оценка с оглед глава „Правосъдие" и „Вътрешен ред и сигурност", да се обвързват с критериите ни към Шенген, посочи тя.

Българската парламентарна делегация настоя пред баварските си колеги „за" членството на страна ни в Шенген. Процесът на разширяване трябва да се активизира, бяха категорични народните ни представители.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини