Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Членството на България в ЕС придава стратегическо измерение на българо-индийското партньорство, заяви председателят на НС Цецка Цачева по време на официалната среща със спикера на Лок сабха Мейра Кумар
29/11/2011

С тържествена церемония спикерът на Долната камара на индийския парламент г-жа Мейра Кумар посрещна председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и водената от нея българска парламентарна делегация. Официалните разговори между двете делегации се проведоха в представителната зала на Библиотеката на парламента.

Спикерът на Лок сабха, която е първата жена на този пост, с искрена симпатия и топло приятелско чувство приветства гостуващите български парламентаристи. Тя изрази благодарност за оказаната от председателя на българския парламент още през първия ден от посещението почит към паметта на Махатма Ганди. Бащата на индийската нация, посочи тя, е успял да извлече мъдростта от древните индийски книги и да я превъплъти в днешната политика и във всекидневието на обикновения човек, утвърждавайки ценностите на диалога, ненасилието и консенсуса като основни градивни елементи на демократичното развитие.

Мейра Кумар отбеляза със задоволство, че отношенията на приятелство и сътрудничество между България  и Индия имат дълга и богата традиция и се основават на споделените ценности на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона. Тя изрази дълбока признателност за оказваната от България подкрепа на Индия в рамките на международните организации и по-специално за избирането на страната й за непостоянен член на СС на ООН за периода 2011 – 2012 г. Спикерът на Лок сабха даде висока оценка  на двустранните контакти на високо ниво, включително по парламентарна линия, които допринасят за укрепване на ползотворното сътрудничество в редица  области -  отбрана, наука и технологии, културни връзки, академичен обмен. Тя подчерта необходимостта от засилване  на търговско-икономическото сътрудничество.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева постави специален  акцент в изказването си върху новия статут на България като член на ЕС и възможностите, които се разкриват в тази връзка за разширяване на двустранното сътрудничество с приятелска Индия. Тя изтъкна предимствата на страната ни като предпочитана дестинация за чуждестранните инвеститори, които получават у нас най-благоприятните в Европа условия за развиване на бизнес. В тази насока тя подчерта, че скорошното финализиране на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия ще даде силен тласък и на двустранните българо-индийски връзки в приоритетната област на търговско-икономическото сътрудничество.

Цецка Цачева насърчи индийските инвеститори да насочат вниманието си към България, която може да послужи  като входна врата към големия европейски пазар. Тя отправи покана към спикера на Лок сабха да посети България начело на официална парламентарна делегация още през следващата година.

„Индия – най-голямата демокрация в света, е израстваща глобална сила, страна с богата и древна култура и с огромен принос в развитието на човешката цивилизация. Възхищение будят високите темпове на растеж на индийската икономика, забележителните постижения в науката, в космическите изследвания, в информациионните технологии. Интензивните контакти по парламентарна линия, които имат богати традиции, допринасят за по-нататъшното възходящо развитие на сътрудничеството и партньорството с приятелска Индия”. Това написа председателят на Народното събрание в почетната книга на парламента на Индия.

В чест на председателя на Народното събрание Цецка Цачева  в сградата на индийския парламент бе представена културна програма с класически индийски танци, пресъздаващи  митове от древността.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини