Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Съюзът на българските емигранти в Израел изказва дълбока признателност и благодарност към българския народ за спасяването на българските евреи през Втората световна война
12/03/2012

В писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева Съюзът на българските емигранти в Израел изказва дълбока признателност и благодарност към българския народ за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

На 10 март се навършват 69 години от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта, пише Джеки Аруети, председател на Съюза на българските емигранти в Израел. Той припомня, че в мрачните години на войната, когато българското правителство готви план за депортиране на еврейското население, в България, която е съюзник на Германия, се надига протестна вълна.

„Прогресивната българска общественост, духовенство и интелигенция застават твърдо и смело в защита на своите сънародници – евреи. Това довежда до отмяна на пъклените планове и спасяване на целокупното българско еврейство от явна гибел. На фона на бушуващия Холокост България остава единствената страна, която не допуска тази участ за собствените си граждани – евреи”, се отбелязва в писмото.

По този повод Съюзът на българските емигранти в Израел изказва дълбока признателност и благодарност към българския народ. Това остава като светла страница в историята на еврейския народ, пише Джеки Аруети.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини