Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Максимална скорост от 140 км/ч на автомагистрала за леките автомобили прие на първо четене парламентът
24/04/2012

Максимална скорост от 140 км/ч за леките коли на автомагистрала предвиждат промените в Закона за пътищата, приети на първо четене от парламента с 93 гласа "за", 23 "против" и 8 "въздържал се". В момента колите могат да се движат с до 130 км/ч. Депутатите записаха определение за скоростни пътища. Те трябва да имат самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях. Всяко платно трябва да е с най-малко две ленти, а пресичането с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии да е само на различни нива. Задължителна е предпазната телена ограда, както и площадки за принудително спиране.

На скоростен път леките коли ще могат да се движат с до 120 км/ч. С измененията депутатите забраниха изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища. За останалите пътища рекламни съоръжения може да има, но най-малко на 8 метра разстояние от края на пътната настилка. В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища ще могат да се изграждат търговски крайпътни обслужващи комплекси и пътни връзки към тях. Тези обекти обаче трябва да бъдат най-малко на 3 км преди и след пътните възли. В шестмесечен срок от влизането в сила на закона съществуващите рекламни съоръжения трябва да бъдат обезопасени.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини