Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Японски деца от град Хигаши Мацушима, който пострада при земетресението през март 2011 г., бяха гости на Народното събрание
01/06/2012

Японски деца от град Хигаши Мацушима, който пострада при земетресението през март 2011 г., бяха гости на Народното събрание на 1 юни. Те бяха поздравени от свои връстници от Националното музикално училище „Любомир Пипков” с изпълнения на традиционни български инструменти.

Японските ученици бяха посрещнати от председателя на парламента Цецка Цачева. Тя им показа пленарната зала и ги покани да седнат на председателското място и да ударят парламентарния звънец.

В Клуба на народния представител гостите изслушаха изпълнения на свои връстници от Националното музикално училище „Любомир Пипков” с български народни инструменти. Японските деца имаха възможност да пробват да посвирят на тъпан, гайда, гъдулка, тамбура.

Председателят на парламента отбеляза, че визитата им в Народното събрание съвпада с международния ден на детето – 1 юни. Всички ние искаме децата на света да растат щастливи, без страх от природни бедствия и стихии, каза Цецка Цачева. По думите й важно е децата от различните държави да се срещат и да опознават културата и традициите на други народи.

Японските гости благодариха за възможността да посетят Народното събрание. Директорката на втора прогимназия „Нарусе” в град Хигаши Мацушима Юко Такахаши предаде на председателя на парламента Цецка Цачева писмо от председателя на Горната камара на японския парламент Кенджи Хирата. В него той благодари за поканата японските деца да гостуват в България и в Народното събрание и отбелязва, че посещението е израз на солидарност и възможност да превъзмогнат дълбоката болка от силното земетресение в североизточна Япония.

Директорката на училището показа на председателя на Народното събрание снимка на цъфналите български рози пред входа на читалището в град Хигаши Мацушима. При посещението си в Япония през април българските парламентаристи и японските им домакини засадиха 20 български рози – символ на приятелството и на надеждата за бързо възстановяване на засегнатия регион.

16 японски деца и 4 техни придружители са в България от 27 май до 3 юни по покана на министъра на външните работи Николай Младенов. При визитата си в Япония българската парламентарна делегация посети втора прогимназия „Нарусе” в град Хигаши Мацушима и разговаря с ученици и учители. Тогава председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи на децата самолетните билети за България и ги покани да бъдат специални гости на българския парламент по време на престоя им в страната.

Програмата на посещението на японските деца в България предвижда запознаване с български художествени занаяти, традиционни продукти като розовото масло и известното в Япония българско кисело мляко, срещи с български ученици. Те са посетили вече Белоградчик и Копривщица.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини