Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Около 3000 души, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в „Деня на отворени врати”
10/06/2012

Около 3000 души, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в „Деня на отворени врати” на парламента. По повод 175-та годишнина от рождението на Васил Левски Народното събрание отвори вратите си за граждани на 10 юни 2012 г.

Сред посетителите бяха и белгийски журналисти, които са в страната, за да подготвят репортажи за България, както и група от 22-ма тайвански граждани, които са на туристическа обиколка в столицата.

В „Деня на отворени врати” в Народното събрание бяха организирани три експозиции - „Конституцията на Апостола”, реликви, свързани с личността и делото на Васил Левски, както и филателни издания, посветени на Васил Левски и борбите за освобождение на българския народ.

Най-голям интерес сред гражданите предизвикаха личните вещи на Апостола. Сред тях бяха оригиналът на личния бележник (джобното тефтерче) на Левски, който беше представен пред широка публика за първи път от 11 години, както и косите на Дякона. Револверът, ножът, сребърното му кръстче и веригата, с която е окован в Софийския затвор, също можеха да се видят от посетителите.

Реликвите, свързани с живота и делото на Левски, показани в парламента, се пазят в Националния музей „Васил Левски“ – Карлово, в Регионалния исторически музей – Ловеч, във Военноисторическия музей и в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

В Клуба на народния представител беше излъчвана аудиовизуална презентация за Апостола.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини