Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева откри изложбата "Васил Левски - революцията и свободата", организирана от Националната библиотека по повод 175 години от рождението на Апостола
03/07/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложбата "Васил Левски - революцията и свободата", организирана от Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" по повод 175 години от рождението на Апостола. Инициативата е в рамките на националната програма за отбелязване на юбилея, която е под почетния патронаж на председателя на парламента.

Днес се открива изложба, която заема водещо и много специално място в списъка от инициативи, с които ще бъде отбелязана годишнината, посочи председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че Националната библиотека е институцията, която пази духа на Апостола, защото е поела задължението да съхранява и ревностно да пази документите и други писмени свидетелствата за делото му. Искам да ви благодаря за начина, по който опазвате тези светини, които са нашата духовна съкровищница, заяви тя.

Васил Левски е нашето безусловно основание за европейско самочувствие, онова, което ни свързва с ценностите и идеалите на модерна Европа, подчерта Цецка Цачева. Председателят на Народното събрание припомни, че преди по-малко от месец парламентът отвори врати за граждани и даде възможност на много българи да разгледат три експозиции, посветени на живота и делото на Левски. Тогава много ме впечатли, че от посетилите парламента повече от 3000 души, мнозинство бяха млади семейства със своите деца, добави Цецка Цачева.

Народният представител Величка Шопова прочете на откриването на изложбата поздравителен адрес от председателя на Комисията по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова. В него пише, че в навечерието на честването на безсмъртния и най-велик българин - Васил Левски, организаторите на изложбата се явяват еманация на духа на Апостола и стожер на българската култура и национална идентичност.

Проф. Боряна Христова отбеляза, че за първи път от доста години Националната библиотека излага много оригинали, а и богато документирани табла, които проследяват всеки етап от живота и делото на Васил Левски. Особено съм горда, че Националната библиотека притежава този изключителен архив и тук е показала най-ценното от него, както и някои книги и вестници, в които се говори за Левски или в които Левски се изявява като дописник, посочи тя. По думите й изложбата представя всички страни на личността на Апостола - като патриот, като дякон, като революционер, като автор на едни от най-важните документи за бъдещата българска държавност, дори като поет в своята автобиография, в която заявява, че не иска да е турски, но и никакъв друг роб.

Експозицията представи доцент Любомир Георгиев. Той посочи, че тя има три смислови центъра - богословски записки на Дякона, документи от общото събрание на Българския революционен централен комитет, както и за европейски революционери от епохата на Левски, посветили живота си на борбата за свобода. Централно място в експозицията е отделено на оригиналите на личния бележник /тефтерчето/ на Васил Левски, в което той е водил своите записки, бележки, сметки през последните две години от живота си.

На откриването на изложбата проф. Боряна Христова връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева почетен плакет на Националната библиотека заради нейната ангажираност и подкрепа на инициативите, с които през 2012 година ще бъде отбелязана 175-та годишнина от рождението на Апостола.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини