Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Вицепремиерът Цветан Цветанов представи пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред резултатите от работата на МВР през последните три години
17/07/2012

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов  представи пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред реформата в МВР и постигнатите през последните три години резултати. Форума откри заместник-председателят на парламента и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов.

Взаимодействието между парламентарната комисия и МВР бе на отлично ниво, отбеляза заместник-председателят на парламента. Той посочи, че за тези три години близо 25 законодателни промени са инициирани от МВР, разгледани и одобрени от комисията и приети от НС. Законодателната дейност се развиваше в посока привеждане на българското законодателство в съответствие с правото на  ЕС, изпълнени бяха и критериите, свързани със законодателството, за присъединяване на страната ни към шенгенското пространство, каза Анастас Анастасов. Той отбеляза, ча са извършени законодателни промени, подпомагащи структурната реформа в сектора - прецизирани са функциите и дейностите на ДАНС с оглед противоречивото тълкуване и дублиране с тези на МВР. С приемането на тези законови промени МВР разполага с необходимите правни инструменти за успешно изпълнение на своите задачи, подчерта председателят на вътрешната комисия.

МВР е спряло дейността на общо 660 организирани престъпни групи от 2009 г. насам, отчете вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му през този период полицията е извършила общо 300 големи операции. Министърът определи като най-голям успех акциите "Октопод" и "Наглите". Цветанов отчете и намаляване на върнатите досъдебни производства с 7127 през 2011 г. спрямо 2010 г. Причината са законодателните промени, позволили да се обучат 8000 полицаи да извършват дейности по досъдебното производство.

Министърът отбеляза и законодателните промени за публичност на числеността на МВР, за въвеждането на "абсолютна необходимост" при употреба на оръжие от полицаи, както и за въвеждането на парламентарен контрол върху специалните разузнавателни средства.

В представянето на дейността на МВР за периода 2009 – 2012 г.  участва политическото и професионалното ръководство на вътрешното министерство.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини