Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове представи Доклад за управлението на средствата от ЕС, като се фокусира върху напредъка и ефектите
04/12/2012

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове представи Доклад за управлението на средствата от Европейския съюз. В края на програмния период на Кохезионната политика 2007 – 2013 г., Комисията е направила първоначална оценка на резултатите и ефектите от прилагането на европейските фондове в България.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова се спря на основните моменти от Доклада, като постави акцент върху цялостния напредък при управлението на средствата от Европейския съюз, ефекта от инвестициите с европейски средства върху крайните бенефициенти и иновативния модел „НИЕ“, изследващ Нуждите, Инвестициите и Ефекта от еврофондовете в България. Моника Панайотова представи и препоръки за следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Докладът изследва 14 програми с общ бюджет 11,75 млрд. евро. В него се посочва, че е запазен устойчивият темп на договаряне и разплащане по седемте оперативни програми, като към 31 октомври 2012 г. са договорени близо 95% от общия бюджет по програмите (7,58 млрд. евро), а разплатените средства са 31 процента. Сред примерите за успешни проекти в доклада са посочени етапи 1 и 2 на Софийското метро, Интегриран проект за подобряване на водния сектор на гр. Хисаря, Софийски околовръстен път – Южна дъга, Холсим България АД и Информационно-административния център на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, че трябва да бъде оценен по достойнство приносът на българския парламент и особено на комисията по европейските въпроси за европеизирането на политическото мислене. Тя подчерта, че Комисията е сред добре работещите в Народното събрание и е показала надпартиен подход и диалогичност.

Все още пред България като нова страна-член на ЕС стоят редица предизвикателства, но съм уверена, че ще използваме всички научени уроци до момента, ще се поучим от грешките, за да постигнем по-добри резултати в бъдеще, посочи Цецка Цачева. Краят на 2012 и 2013 г. е ключов период, подчерта тя. Ако България се справи с високите си цели по отношение на еврофондовете за 2012 г., това е добра основа за още по-амбициозните планове за последната година от настоящия програмен период, добави председателят на парламента.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини