Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители от 42-рото Народно събрание положиха тържествено клетва
21/05/2013

Народните представители от 42-рото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Първото заседание на 42-рото Народно събрание откри най-възрастният присъстващ народен представител – проф. Стефан Данаилов. Той отбеляза, че за него е голяма чест и радост да говори пред депутатите в навечерието на най-светлия български празник – Деня на славянската писменост и българската култура и наука. Велика е мисията на нашите просветители, които нареждат с делото си българската нация в световната културна съкровищница, посочи депутатът.

Казват, че най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли. Вярвам, че именно мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие, заяви Стефан Данаилов.

Най-възрастният народен представител в 42-рото Народно събрание  отбеляза, че в тази сграда, украсена с историческия девиз „Съединението прави силата”, в трудни и добри времена българските народни избраници не веднъж са показвали, че съдбата на България е била водеща в техните решения. Историята на всяко възраждане в обществото е едно мъченичество, отбеляза Стефан Данаилов. По думите му трудното раждане на този парламент доказва, че са занемарени много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не може да се отлага общественото лечение. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя на националното спасение, заяви той.

Ние всички отговаряме не само за това, което вършим, но и за това, което не вършим, каза Стефан Данаилов. Според него народните избраници отговарят за възстановяването на общественото равновесие не само пред тези, които са им дали доверието си за 42-рото Народно събрание, а най-вече пред тези, които са излезли на площадите да извикат с пълен глас, че са загубили доверие въобще в демокрацията. Отговарят и пред тези, които не отидоха да гласуват, защото са загубили вяра в силата на държавата да гарантира конституционните права на своите граждани. Те се оказаха повече от тези, които гласуваха и тяхното оглушително недоверие или безразличие към институциите е най-страшната оценка за смисъла от нашата работа, смята той.

Животът ме е научил, че ако се опитаме да пренебрегнем истината за нещата около нас – рано или късно плащаме висока цена, отбеляза Стефан Данаилов. Крайно време е да обединим воля и знания около най-неотложните, обществено спасяващи проблеми и да ги решим, пренебрегвайки своята политическа противопоставеност, личностна нетърпимост и непримиримост в името на един по-добър ден за България, отбеляза в словото си той.

Много хора очакват от нас промяната, която им обещахме, каза Стефан Данаилов. По думите му младите търсят основание да се усъвършенстват и да останат в Родината, възрастните – доказателство за смисъла на преживените трудности по време на демократичния преход в името на една по-стабилна и сигурна държава. Хората на бизнеса очакват гаранции за своята креативност и икономическа активност, а творците и хората на науката – простор за своето творческо вдъхновение.

Толкова много работа ни чака, че няма време за разтакаване и спорове, грешките вече са направени, а тяхното преодоляване не търпи отлагане, заяви най-възрастният народен представител в 42-рото Народно събрание Стефан Данаилов.

След полагането на клетвата народните представители подписаха клетвените листове. В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Росен Плевнелиев направи от парламентарната трибуна обръщение към нацията и Народното събрание. В него държавният глава отправи апел към народните представители в духа на добрата традиция да приемат декларация за основните приоритети на 42-рото Народно събрание. По думите му с този документ трябва да бъде даден силен знак за запазване на стратегическите приоритети на държавата – за достойно членство в Европейския съюз и НАТО,  за влизане в Шенгенското пространство, за запазване на валутния борд до приемането на еврото, за отстояване на макроикономическата стабилност, за подкрепа на инвестициите, заетостта, доходите, пенсиите, както и срещу ксенофобията, расизма, антисемитизма и всякакви други прояви на нетолерантност и екстремизъм. Кризата ще отмине, но днес с действията си ние ще определим мястото на България в Европа и в този бързоразвиващ се свят, заяви той.

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че ще свика още в четвъртък, 23 май, консултации с парламентарните сили, след което няма да бави връчване на мандат за съставяне на правителство на най-голямата по брой депутати политическа сила. Той пожела успех на народните представители и подчерта, че вече има работещ парламент, от който той очаква скоро да формира правителство с ясна програма и лице към хората.

Сигурен съм, че след клетвата днес ще почувствате тежестта на доверието, което ви определи като народни представители, заяви Росен Плевнелиев. Той цитира думи на Петко Каравелов, че отговорността пред народа не намалява властта, напротив - прави я по-силна. Има две категории политици – които управляват и които служат на хората, вие сами ще направите своя съзнателен избор, продължи той. Президентът призова депутатите да не забравят приоритетите, които българските граждани са поставили на дневен ред. Трябва да отговорим на очакванията на хората за растеж и заетост и каква страна искаме да бъдем през 2020 г., подчерта държавният глава и отбеляза ролята на гражданското общество във вземането на решения. По думите му първите оценки новият парламент и правителството ще получи за това какви решения ще предложи в областта на енергетиката и социалната сфера, както и да се надгради постигнатото в европейските фондове, макроикономическата стабилност и политиките за ускорено изграждане на модерна инфраструктура.

Не е толкова важно дали правителствата са вляво, център или дясно, а да са ефективни, заяви Росен Плевнелиев. През следващите дни ще получим анализ от Световната банка и Европейската комисия за реалното състояние на българската енергетика, припомни държавният глава и допълни, че либерализацията на енергийния пазар, енергийната ефективност и енергийната диверсификация са най-смислени стратегически приоритети в енергетиката, които ще гарантират националната сигурност и ще спомогнат за реалното намаляване на сметките за ток и отопление, за нови работни места. Според президента още преди съставянето на следващото правителство партиите трябва да дадат отговор как ще гарантират политики за увеличаване на доходите и за създаване на устойчива заетост. По думите на Росен Плевнелиев малкият и средният бизнес има нужда от кредити на разумна цена, електронно правителство, държавна подкрепа, обществени поръчки за всички, а не за някои, административна реформа и намаляване на лицензионните режими.

Президентът Росен Плевнелиев изрази увереност, че и днес в този пълен с изпитания за нацията период България ще намери своите отговорни държавници, които ще работят всеотдайно, служейки на народа, както се и случвало и в миналото.

На тържественото заседание присъстваха президентът Георги Първанов /2002 – 2012 г./, патриарх Неофит, премиерът и министрите от служебния кабинет, представители на съдебната власт, на дипломатическия корпус.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини