Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание бе домакин на работна среща на тема „Планиране и прогнозиране на човешките ресурси в здравеопазването“
03/09/2013
3 – 4 септември 2013 г.

Народното събрание бе домакин на работна среща на тема „Планиране и прогнозиране на човешките ресурси в здравеопазването”. Двудневният форум се проведе под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и в рамките на Общи действия на страните от ЕС и Европейската комисия.

Работната среща бе предназначена за екипите от седем работни пакета, в които са разпределени дейностите по общата инициатива „Общи действия за планиране и прогнозиране на човешките ресурси“. Темата бе една от приоритетните в областта на здравеопазването на България и всички страни членки на Европейския съюз, тъй като засяга процесите на мобилност, достъпа до здравеопазване на различните групи от населението, образованието и специализацията на медицинските специалисти  и ефективното разпределение на ресурсите в здравеопазването и развитие на човешкия потенциал.

Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна е ръководител на Работен пакет 7: Устойчивост (Sustainability) и ще изпълнява предвидените дейности в сътрудничество с Национален център по обществено здраве и анализи - София.

Форумът откри ръководителят на програмата Мишел Ван Хоергарден. Обръщения към участниците отправиха председателят на Комисията по здравеопзването д-р Нигяр Джафер, председателят на Комисията по образованието и науката проф. Ваня Добрева, г-жа Карелайн Хегер, представител на Европейската комисия, Главна Дирекция Здравеопазване и потребители и заместник-министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов.

В приветсвието си към гостите на форума д-р Джафер отбеляза, че темата на срещата е  изключително значима не само за България, но и за целия Европейски съюз на фона на обезпокоителната прогноза, според която до 2020 г. се очаква дефицит на квалифицирани кадри в системата на европейското здравеопазване в размер на около 2 млн. души.  Само през последните три години около 2000 лекари са напуснали страната и са потърсили реализация в чужбина, а по отношение на професионалистите по здравни грижи данните са още по фрапиращи и притеснителни – за периода от 2011 г. – до момента 3269 души, посочи д-р Джафер.

Председателят на Комисията по здравеопазването заяви, че всички отговорни институции в България са ангажирани с намирането на правилните решения по този значим проблем и изрази надежда, че резултатите от съвместната работа на всички екипи ще поставят началото на изготвянето на една общоевропейска Стратегия за човешките ресурси в здравеопазването, въз основа, на която всяка държава-членка да изгради своята политика по отношение мобилността на медицинските специалисти в зависимост от конкретната ситуация и нужди. По думите на д-р Нигяр Джафер резултатите от тази и другите работни срещи ще спомогнат за изработването на ценни препоръки към Европейската комисия при планиране на следващите действия, свързани с човешките ресурси в здравеопазването.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини