Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Съединението е едно от събитията в българската история, в които има повече бъдеще, отколкото минало, заяви председателят на парламента Михаил Миков в обръщение по повод Деня на Съединението – 6 септември
05/09/2013

В днешните нелеки времена имаме нужда от различия, които обаче не разединяват, а обединяват в обща воля за съзидание, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в обръщение в пленарната зала по повод Деня на Съединението – 6 септември. Това очакват гражданите от нас и всеки народен представител, убеден съм, има волята да отговори на това очакване, допълни той.

Съединението е едно от събитията в българската история, в които има повече бъдеще, отколкото минало, отбеляза Михаил Миков пред народните представители. Той подчерта, че Съединението е събитие, което винаги  ще вдъхновява националния оптимизъм за достойно европейско бъдеще у всеки гражданин на България. Един от заветите на това величаво историческо събитие и днес стои изписан на сградата на Народното събрание – „Съединението прави силата“, добре е ние, политиците, да вникваме по-често в смисъла на това послание, каза председателят на парламента.

В обръщението си Михаил Миков посочи, че каквото и да кажем за тази велика дата, е недостатъчно. По думите му тя е побрала в себе си всичко: гордостта на българската нация, самочувствието на нашия народ, изстраданата кауза на държавността и триумфа на справедливостта, безпримерният героизъм и готовността за саможертва, но и категоричността сам и единствено в съгласие със собствената си свободна воля да определяш историческата съдба на Отечеството си.

Съединението носи посланията за  политическа, дипломатическа и военна зрялост, които съчетани  с реализъм и мъдрост,  коренно и завинаги променят начина, по който Европа и светът възприемат България, отбеляза председателят на парламента. Той припомни, че през далечната 1885 година нашите предци извършват смел държавно-политически акт без прецедент в балканската и в европейската история, извършен за първи път без да се разчита на помощ и защита от когото и да било, извършен и гордо отстояван от целия български народ.

На 6 септември си спомняме и за високия боен дух на нашите войници, които отстояват Съединението в незабавно последвалата Сръбско-българска война, в  битките при Сливница, Гургулят, Видинската крепост, където героично е защитена новата българска държавност, каза председателят на парламента. Спомняме си и за множеството  забележителни личности, които осъществяват това най-достойно събитие в историята на младата тогава българска държава - княз Александър Батенберг,  Стефан Стамболов,  Петко Каравелов, Захарий Стоянов, едни от тях държавници,  а други обикновени водачи на четите в Източна Румелия, добави Михаил Миков.

От парламентарната трибуна председателят на Народното събрание призова да посрещнем празника в цялата страна с оптимизъм за по-добри дни на България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини