Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отговори на актуални въпроси на депутатите от Комисията по икономическата политика и туризъм
11/09/2013
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев  отговори на актуални въпроси на депутатите от Комисията по икономическата политика и туризъм. Изслушването е на основание чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, в който се предвижда в последния до един час и половина от заседанията на постоянните комисии, всяка първа сряда или четвъртък на месеца, ресорните министри да се явяват пред съответните комисии и да отговарят на актуални устни въпроси, отправени от членове на комисиите.

Колкото е по-малка една държава, толкова повече е нужно правителството да подкрепя бизнеса, за да излезе на външни пазари, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Нашата цел е да подпомогнем деловите среди при намирането на бизнес партньори, допълни той.

Министърът отбеляза, че в програмата на правителството, която се очаква да бъде приета през тази или през следващата седмица от НС, е заложена специална точка за икономизиране на външната политика. Той подчерта, че министерствата на икономиката и на външните работи ще водят обща политика в подкрепа на бизнеса, а търговските представители и посланиците трябва да си партнират в този процес.

ЕС е най-големият ни търговски партньор, но усилията ни трябва да се насочат към държави с висок икономически растеж, където има пари, каза министърът и посочи, че става дума за държави от Азия, Близкия Изток и бившите съветски републики.

Министър Стойнев заяви, че амбицията на правителството е да докаже, че държавните фирми могат да бъдат печеливши и да работят. В предприятията от енергетиката чудеса не мога да се очакват, целта е да се стабилизират и да бъдат изведени на печалба, каза той.

ВМЗ Сопот изпълнява поръчките си, работи се на три смени, информира Драгомир Стойнев. Той заяви, че ВМЗ трябва да остане държавно. Сега се работи по две-три поръчки, които са с доста впечатляващ обем, ако бъдат спечелени, смятам, че може да бъде извадено предприятието от кризата, каза министърът. Ако тези поръчки не се осъществят, и не може да се намери работа на хората, тогава може да се върви към приватизация, но интересът е голям към дружеството, което показва, че това предприятие е атрактивно и трябва да работи, посочи министърът.

В отговор на въпрос за туризма министър Стойнев каза, че летният сезон е добър и има ръст, но качеството на услугите пада. Отчита се тази година огромен, по думите му, поток на турски туристи и то главно млади хора. Неразвитата инфраструктура по морето е причина да не можем да отговорим на големия туристопоток там, отбеляза Драгомир Стойнев и посочи, че трябва да се направи всичко възможно да бъдат открити пречиствателни станции. За да се привличат високоплатежни туристи, трябва да предложим голф туризъм, но имаме проблем с чартърите - например на летище Варна, където таксите са изключително високи, каза Стойнев. По отношение на зимния туризъм и в частност строителството на втори лифт в Банско, министърът също посочи, че ако искаме да изграждаме туризъм, който да привлича високоплатежни гости, трябва да отговаряме с нужната инфраструктура.

В отговор на въпрос за оперативна програма "Конкурентоспособност" министър Стойнев съобщи, че досега са договорени 85 на сто от средства, а 52 на сто са усвоените. За следващата година имам притеснение за около 60 млн.евро по програмата, но ще отидем в процедура на наддоговаряне, каза министърът. Сред проблемните проекти по програмата министърът открои този за газовата връзка със Сърбия, по който България работи по план. Единственото ми притеснение е как сръбската страна работи, каза той. Министърът ще обсъди развитието по проекта със сръбския си колега на 30 септември. В програмата за следващия период няма да се залага толкова на желанието да се строят технопаркове, ще има един - София техпарк, каза още Драгомир Стойнев.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини