Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарната комисия по труда и социалната политика прие на второ четене промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя
12/09/2013
Парламентарната комисия по труда и социалната политика прие на второ четене промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Законопроектът е внесен от Сергей Станишев и група народни представители.

Измененията предвиждат увеличаване на срока от 6 на 12 месеца, в който фирмата е функционирала, преди да излезе в несъстоятелност, за да имат право работещите в нея на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията. Промяната е с цел да не се допускат злоупотреби, уточни подуправителят на НОИ Весела Караиванова.

Друга промяна в закона е срокът, в който работодателят трябва да уведоми работниците, започващ от вписване на решението за несъстоятелност в Търговския регистър. Той се увеличава от 30 дни на два месеца.

На заседанието министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов отговори на актуални въпроси на депутатите от комисията.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини