Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Михаил Миков се срещна с президента на Сърбия Томислав Николич
19/09/2013

Председателят на парламента Михаил Миков се срещна на 19 септември 2013 г. с президента на Сърбия Томислав Николич, който е на официално посещение в България. Бяха обсъдени широк кръг от теми, свързани с двустранните отношения между двете съседски страни, като бе подчерана значимата роля на парламентарното сътрудничество.

Михаил Миков потвърди българската подкрепа за западната ни съседка по пътя й към Европейския съюз. Той отбеляза, че това е важен фактор за стабилността в региона и за още по-стабилни добросъседски отношения.

Председателят на българския парламент изтъкна, че страната ни може да бъде полезна на Сърбия със своя опит в областта на евроинтеграцията и потвърди готовността на Народното събрание за създаване на механизъм за постоянно взаимодействие – най-вече на ниво парламентарни комисии и групи за приятелство.

Специален акцент бе поставен върху парламентарното измерение на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като бе изразено общото мнение, че по-нататъшната институционализация на процеса разкрива нови възможности за сътрудничество в региона.

Задълбочаването на икономическите връзки, трансграничното сътрудничество и ускореното изграждане на вече договорените гранично-пропускателни пунктове, в това число ГКПП "Салаш-Ново корито", предстоящото откриване във Видин на тристранен център за полицейско сътрудничество, партньорството в областите правосъдие и вътрешен ред, бяха откроени като приоритетни теми в двустранния диалог.

Михаил Миков потвърди поканата към сръбския си колега – председателя на Народната скупщина, да посети България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини