Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Общите усилия за намаляване на жертвите по пътищата обсъдиха председателят на парламента Михаил Миков и президентът на Международната федерация по автомобилизъм Тиери Вилемарк
19/09/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 19 септември 2013 г. с Тиери Вилемарк, президент на Международната федерация по автомобилизъм /ФИА/ - регион І. Гостът е на посещение в България по покана на Съюза на българските автомобилисти.

Основна тема на разговора беше световната кампания „Да направим пътищата безопасни”, към която през 2006 г. Съюзът на българските автомобилисти включи България със съдействието на ФИА. В покрепа на Десетилетието на ООН за безопасност по пътищата 2011-2020 ФИА започна акция, чията цел е да помогне за спасяването на живота на пет милиона души по пътищата на света до края на десетилетието.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков отбеляза на срещата, че посещението на президента на Международната федерация по автомобилизъм - регион І е изключителен стимул за развитието на инициативите за намаляване на жертвите по пътищата у нас. Той подчерта, че високо цени десетилетието за безопасност на движението и приветства кампанията на ООН.

Председателят на парламента посочи, че благодарение на усилията на държавата и на Съюза на българските автомобилисти има намаляване на жертвите от автопроизшествия и специално отбеляза значението на превенцията. Според него по-полезни са възпитанието на подрастващите, обучението  и административните мерки, отколкото санкциите, след като се е случило тежко автопроизшествие.

Тиери Вилемарк акцентира върху подкрепата на ФИА за акцията на ООН. Той отбеляза, че основна цел на кампаниите на федерацията е намаляване на смъртните случаи по пътищата. В Европа пътната инфраструктура се развива, но за съжаление това води със себе си до нови пътни инциденти, посочи той и подчерта значението на възпитанието за пътната безопасност.

Председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев отбеляза, че когато Михаил Миков е бил вътрешен министър са направени много сериозни усилия за повишаване на сигурността по пътищата. Той  изрази надежда, че като председател на Народното събрание Михаил Миков ще подкрепи инициативи на Съюза в посока намаляване на жертвите от пътно-транспортни произшествия, като например такива, свързани с обучението на младите водачи.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини